OM in hoger beroep in zaak Nicole van den Hurk

De rechter achtte doodslag niet bewezen, maar het OM ziet dat anders.

Het monument bij de vindplaats van Van den Hurk in Lierop
Het monument bij de vindplaats van Van den Hurk in Lierop Rob Engelaar/ANP

Het Openbaar Ministerie heeft hoger beroep ingesteld in de strafzaak over de verkrachting en dood van Nicole van den Hurk. Dat schrijft het OM op haar website.

De Oost-Brabantse rechtbank veroordeelde op 21 november de verdachte Jos de G. tot een gevangenisstraf van vijf jaar. De G. werd alleen veroordeeld voor verkrachting, niet voor de ook ten laste gelegde doodslag. Het OM had veertien jaar geëist. De rechter stelde dat niet valt uit te sluiten dat er iemand anders betrokken was bij de dood. Volgens het OM is echter ook doodslag in het dossier voldoende bewezen en is er bovendien een duidelijk verband tussen de twee feiten.

De vijftienjarige Van den Hurk werd eind 1995 levenloos aangetroffen in de Brabantse bossen tussen Mierlo en Lierop nadat ze tijdens een fietstocht zes weken eerder was verdwenen. Er was lange tijd geen spoor van een verdachte, maar in januari 2014 meldde de politie dat er iemand was gevonden op basis van een DNA-match.