OM eist 16 jaar tegen corrupte douanier Gerrit G.

Hij zou tegen betaling 4.000 kilo cocaïne hebben doorgelaten. Er staan ook drie medeverdachten terecht.

Foto Roos Koole / ANP

Het Openbaar Ministerie heeft 16 jaar celstraf geëist voor drugssmokkel, omkoping en witwassen tegen de corrupte douanier Gerrit G. Het OM acht bewezen dat Gerrit G., die werkte bij de douane in de Rotterdamse haven, heeft geholpen bij het doorlaten van een aantal partijen cocaïne en zich daarvoor heeft laten betalen. Het gaat om tenminste vijf transporten waarbij in totaal ruim 4.000 kilo cocaïne zou zijn gesmokkeld.

Twitter avatar jmeeus12 Jan Meeus Justitie eist jaar 16 cel tegen corrupte #douanier Gerrit G. Tegen 3 cocainesmokkelaars eist justitie tussen 8 en 12 jaar cel.

In ruil voor zijn hulp kreeg Gerrit G. grote bedragen. In zijn huis werd een bedrag van ruim 1 miljoen euro contant geld aangetroffen. Volgens justitie heeft Gerrit G. zeker 3,5 miljoen euro verdiend. De douanier heeft een deel van de strafbare feiten bekend.

Een groep mannen uit het Rotterdamse criminele milieu is volgens het OM schuldig aan omkoping van de douanier en de smokkel van cocaïne. Tegen drie medeverdachten van de douanier heeft het OM celstraffen geëist tussen 8 en 12 jaar. Tegen een aantal andere verdachten die gebruik zouden hebben gemaakt van de diensten van Gerrit G. loopt nog een andere strafzaak bij de rechtbank in Rotterdam.

Lees ook: Vier pijnpunten in de zaak rond de corrupte douanier Gerrit G.

Risico’s voor de samenleving

De corruptie in de Rotterdamse haven kwam aan het licht na de veelbesproken vergismoord op Rob Zweekhorst die op nieuwsjaarsdag van 2014 werd doodgeschoten toen hij zijn honden uitliet. Volgens het OM was het eigenlijke doelwit van die schietpartij de in 1970 geboren Schiedammer Dennis van den B. Die schietpartij komt volgens het OM voort uit een ruzie tussen Rotterdamse criminelen die allemaal samen wilden werken met de douanier.

De dood van Zweekhorst laat zien dat drugscriminaliteit gepaard gaat met grote risico’s voor de samenleving en dat in dit milieu geweld niet wordt geschuwd, aldus de officieren van justitie:

“Ook gewone mensen kunnen hier het slachtoffer van worden. Bovendien corrumpeert de drugshandel de samenleving en ondermijnt het de integriteit van de Rotterdamse haven en het financiële systeem.”

De advocaten van de verdachten zullen de komende week verweren tegen de beschuldigingen van het Openbaar Ministerie. In december zal de Rotterdamse rechtbank de strafzaak tegen een aantal andere verdachten behandelen. Daarbij zal de verdediging zich richten op de rol van een van de verdachten die ook als informant van de politie zou zijn geweest. Het OM acht een dergelijk verweer kansloos omdat de opsporing volgens de regels heeft plaatsgevonden. De uitspraak is volgend jaar, waarschijnlijk eind maart.