‘Nederland boft met een buur als België’

Wie op zoek is naar de elite moest maandagavond op het Koninklijk Paleis in Amsterdam zijn, waar het staatsbanket plaatsvond ter ere van het Belgische koninklijke bezoek.

Staatsiefoto met koning Willem Alexander, koningin Maxima, de Belgische koning Filip, koningin Mathilde, prinses Beatrix, prins Constantijn, prinses Laurentien, prinses Margriet en Pieter Van Vollenhoven in de kleine Ontvangkamer, voorafgaand aan het staatsbanket.
Staatsiefoto met koning Willem Alexander, koningin Maxima, de Belgische koning Filip, koningin Mathilde, prinses Beatrix, prins Constantijn, prinses Laurentien, prinses Margriet en Pieter Van Vollenhoven in de kleine Ontvangkamer, voorafgaand aan het staatsbanket. Foto's Robin van Lonkhuijsen/ANP

‘Nederland boft met een buur als België’. De Nederlandse koning Willem-Alexander bezong maandagavond tijdens een staatsbanket in het Paleis op de Dam, in erg warme woorden de relatie met de zuiderbuur. Hij noemde België „dat warmbloedige land waarin mensen zichzelf blijven zonder anderen hun plek te misgunnen, onnavolgbaar in zijn vindingrijkheid, onovertroffen in zijn levenskunst”.

Wie op zoek is naar de elite moest maandagavond op het Koninklijk Paleis in Amsterdam zijn. Daar vond het staatsbanket plaats ‘ter ere van Hunne Majesteiten de Koning en Koningin der Belgen’, die op staatsbezoek zijn in dit land. Naast onder andere prinses Beatrix, prins Constantijn, prinses Laurentien, prinses Margriet en meester Pieter van Vollenhoven schoven de zo goed als de voltallige regering van Nederland aan, Nederlandse commissarissen van de koning en Belgische gouverneurs, topambtenaren, bedrijfsleiders, hoge officieren, universiteitsrectoren en vertegenwoordigers van de kunst- en cultuurwereld. De elite – mannen allen in rokkostuum met witte vlinderdas, vrouwen in chique lange avondkleding – blijkt overigens zo goed als uitsluitend blank, in grote mate nog steeds mannelijk en de leeftijd van vijftig intussen ruim voorbij.

Bij de gerookte forellenmousse en gemarineerde zalm, runderbouillon en gebraden roodpootpatrijs (begeleid met een Puligny-Montrachet van 2003, een Léoville Barton van 1996 en een champagne Veuve Clicquot) werd, in een met bloemstukken en kandelaars prachtig gedecoreerde Burgerzaal, de vriendschap tussen beiden landen ingetogen en stijlvol gevierd. En wat opviel: beide koningen mogen dan wel het woord hebben genomen, de ogen van opmerkelijk veel genodigden waren vooral gericht op hun echtgenoten. Beide koninginnen, fonkelende tiara in het haar, hadden gekozen voor een jurk van een ontwerper uit eigen land. Máxima voor Jan Taminiau, Mathilde voor Pierre Gauthier.
imgonline-com-ua-twotoone-psfwj8zak1pb

„Dit is ook een beetje uw paleis”, zei een duidelijke trotse Willem-Alexander in zijn toespraak. Daarmee verwees de Nederlandse koning naar „de kennis, het kapitaal en de culturele inbreng van de tienduizenden immigranten uit de Zuidelijke Nederlanden, die ruim vier eeuwen geleden hier naartoe kwamen”.

Het staatsbanket, waarvoor een klein leger aan lakeien was ingeschakeld, vormde de afsluiting van de eerste dag van het driedaags staatsbezoek van het Belgische vorstenpaar aan Nederland. Eerder op de dag bezochten de koningen en hun echtgenotes onder meer het Vlaamse cultuurhuis De Brakke Grond en Euronext. Voor Willem-Alexander en Máxima is het nog maar het tweede ‘inkomende’ staatsbezoek. In maart 2014 ontvingen ze de Chinese president, nu dus voor het eerst een koninklijk paar.

De Belgische koning bracht een wel erg bijzonder ‘geschenk’ mee: maandag ondertekenden de Belgische en Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken een verdrag waardoor de grens tussen beide landen wordt aangepast. Het is van 1843 geleden dat dit nog gebeurde. Drie stukjes onbebouwd land aan de Maas werden omgeruild. Nederland wordt erdoor pakweg twintig voetbalvelden groter. „En dat alles gebeurde in goede vrede, zonder Tiendaagse Veldtocht”, aldus koning Willem-Alexander met een verwijzing naar de laatste oorlog die België en Nederland tegen elkaar vochten.

Lees ook: Een precaire ruil van plukjes grond

Zowel Willem-Alexander als Filip benadrukten in hun toespraak de rol van beide landen in de Europese Unie. „Uw land is altijd gewonnen geweest voor een Europa dat niet alleen ijvert voor economische belangen, maar ook voor gedeelde waarden en stabiliteit in de wereld”, aldus de Nederlandse koning. „Dat laatste is hard nodig, nu velen zich onzeker voelen over de toekomst en de internationale rechtsorde onder druk staat”. Ook de Belgische koning had het over „dezelfde diepgewortelde waarden die we ook in de Europese Unie en in de wereld blijven verdedigen( …) Hopelijk blijft dit in de toekomst evenzeer het geval, zeker wanneer, zoals nu, de trans-Atlantische en Europese verbondenheid opnieuw op de proef wordt gesteld”.

Eerste dag Staatsbezoek Koning en Koningin van België

Willem-Alexander had het verder over de „diepgewortelde genegenheid voor het prachtige koninkrijk naast ons” en hij prees België als „dat gastvrije land waarin heel Europa samenkomt en noord en zuid elkaar de hand reiken”. In zijn antwoord zei koning Filip met een glimlach op de lippen dat „onze kwaliteiten elkaar aanvullen: de meer Nederlandse rechtlijnigheid en zin voor strategische aanpak, en de Belgische aanleg voor bemiddeling en compromis”. Dat laatste werd door sommige tafelgasten vertaald in beschouwingen over voetbal („België echt veel beter”), hockey („België ook al beter”), en korfbal („België nog niet beter”).

Dinsdagavond is het aan de koning en de koningin der Belgen om hun gasten te ontvangen voor een galaconcert. Daarvoor komen het Nationaal Orkest van België (dat zelf door fusieperikelen ook weer een woelige periode doormaakt) en de singer-songwriter Ozark Henry naar het Muziekgebouw aan ’t IJ. In de loop van de dag staan onder meer het parlement in Den Haag en het Cobra Museum in Amstelveen op het programma. Het staatsbezoek eindigt woensdag, na een bezoek aan onder meer de High Tech Campus in Eindhoven en het Kasteel Heeze in Noord-Brabant. Daar zwaait minister Schultz van Haegen namens de Nederlandse regering de koning en de koningin der Belgen uit.