‘Mijn doel is om alle prijzen te winnen’

Verdienen en uitgeven

Geraldo Vallen (52) is medeoprichter van productiemaatschappij Czar. Daarnaast is hij de man achter Join the Pipe, een organisatie die waterleidingen en pompen in Afrika aanlegt. Samen met zijn vrouw en twee zoons woont hij in het centrum van Amsterdam.

Foto Lars van den Brink

IN

‘Als ik van te voren had geweten dat het zoveel werk zou zijn om waterprojecten in Afrika op te zetten, was ik er misschien nooit aan begonnen. Toen ik tien jaar geleden via Czar werd gevraagd filmpjes te maken voor de Nederlandse kraanwaterindustrie, kwam ik onder andere in Afrika terecht. De industrie steunde daar waterprojecten. Ik zag toen hoe het er daar aan toe ging en dacht: dit kan anders. Dus ben ik, naast mijn werk voor de productiemaatschappij, begonnen met de aanleg van ouderwetse handpompen en later ook waterleidingen in onder meer Kenia. Het duurt alleen heel lang voordat je iets dergelijks van de grond krijgt en mensen in je project gaan geloven.

„Financieel ben ik er erg op achteruit gegaan toen ik me minder met Czar ging bemoeien en meer met de projecten in Afrika. Mijn inkomen is toen gehalveerd. Nog steeds verdien ik met de productiemaatschappij het meeste geld. Dat is overigens wel logisch; als directeur van Join the Pipe keer ik mezelf slechts een minimum loon uit. De gelijknamige stichting draait volledig op geld van donateurs, vanuit de BV verkopen we waterflessen en waterpompen en wordt het personeel betaald.

„Inmiddels hebben we al verschillende prijzen voor ons werk gewonnen. Mijn doel is om, net zoals Czar inmiddels heeft gedaan, alle prijzen die er in deze sector bestaan te winnen. Wat ik in Afrika doe vind ik veel meer iets om trots op te zijn dan de inmiddels zevenduizend reclames die Czar heeft gemaakt.”

UIT

‘Het leven in Amsterdam is duur. Fietsen worden gestolen, twee kopjes koffie kosten 7 euro en voor ons bootje in de gracht betalen we maandelijks 80 euro. Bovendien zijn de kinderfeestjes tegenwoordig niet goedkoop. De vriendjes gaan allemaal karten, logeren in een herberg, of met z’n allen naar de bioscoop. Dan kun je moeilijk met je eigen kinderen gaan ezeltje prikken. Voor de bioscoop ben je een tientje kwijt, maar ga je karten dan kost het gauw zo’n 30 euro per kind. Met eten en drinken erbij kost het zo een paar honderd euro.

„Elke week proberen mijn vrouw en ik een keer uit eten te gaan. Dat hoeft niet perse duur te zijn, als de bediening maar aardig is. Zo kom ik graag bij Casa di David. Voor een pizza en een fles wijn ben je er zo’n 36 euro kwijt.

Lees ook de verdienen en uitgeven van vorige week: ‘Ik moet soms van de sigaretten terug naar de shag’

„Mijn vrouw is stewardess bij KLM dus wat betreft de vakanties zijn we altijd goedkoop uit. De laatste vakantie was naar Amerika, volgend jaar gaan we naar Azië. Ook al vliegen we gratis, toch ben je met zo’n reis al snel 5.000 tot 6.000 euro kwijt. In Florida wilden de kinderen zwemmen met dolfijnen, in Afrika ga je toch op safari. Maar we vinden het belangrijk nu we de kinderen nog meekrijgen. Als ze straks zestien zijn willen ze alleen nog naar Benidorm.”