‘Medewerker Duitse veiligheidsdienst wilde aanslag plegen’

Ook probeerde de verdachte staatsgeheimen via internet door te spelen.

Het hoofdkwartier van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst.
Het hoofdkwartier van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst. Foto dpa / Oliver Berg / AFP

De Duitse binnenlandse veiligheidsdienst (BfV) heeft een van haar eigen medewerkers ontmaskerd als een moslimextremist die een aanslag wilde plegen. Dat heeft de dienst dinsdagavond bevestigd tegenover Der Spiegel en Die Welt. Ook zou de man hebben geprobeerd geheime documenten door te spelen.

De 51-jarige Duitser zit in voorlopige hechtenis in Düsseldorf. Hij heeft een gedeeltelijke verklaring afgelegd. Daarin bekende hij dat hij wilde infiltreren binnen de dienst om informatie te verzamelen voor een bomaanslag op het hoofdkantoor van de dienst in Keulen. Er is een onderzoek ingesteld.

Gepakt door collega

Verder wordt hij ervan verdacht onder aliassen op internet gevoelige informatie en staatsgeheimen te hebben willen doorspelen aan moslimextremisten. Dit moest “in naam van Allah” tot een aanval op “ongelovigen” leiden. Zijn contactpersoon bleek echter een medewerker van dezelfde BfV die de verdachte met een aanslag wilde treffen. Zo kon de man worden aangehouden.

De man was pas sinds april werkzaam bij de dienst. Hij was nota bene aangenomen om islamistische groepen in Duitsland in de gaten te houden. Hij zou tijdens zijn opleiding geen opvallend of verdacht gedrag hebben vertoond.

Telefonisch bekeerd

Uit onderzoek moet blijken hoe de vork precies in de steel zit. De familie van de verdachte zou überhaupt niet weten dat de man zich tot de islam had bekeerd. Hij zou in 2014 via de telefoon moslim zijn geworden. Hij zou een eed van trouw gezworen hebben aan de salafistische groep rond Mohamed Mahmoud, een islamitische fundamentalist die ook voor IS rekruteert en in Syrië heeft gevochten.