Een Oranje vertelt mij niet hoelang ik mag douchen

Ingezonden brief Max Schulte uit Enschede doucht graag een half uur. Iedereen mag daar iets van vinden, behalve Laurentien van Oranje met haar hofhouding.

Zuinige douche. Foto Koen Suyk / ANP

Van Vera Dalm en Laurentien van Oranje moet ik korter douchen: hooguit vijf minuten (NRC Brieven, 26/11). Dat doe ik nu nog niet. Ik douche soms wel een half uur. En zo is er meer dat ik niet doe.

Ik doe niet aan energievretende sporten, heb geen sauna, zwembad of jacuzzi en bezoek zulks ook nimmer buitenshuis. Verder heb ik geen vliegtuig, boot of benzineslurpende tuinapparaten, voer geen vorstelijke huishouding en heb geen boventallig aantal kinderen. Als ik ’s winters na het opstaan aan het werk ga, laat ik de verwarming uit en probeer dat zo lang mogelijk vol te houden.

Als het niet langer gaat, ga ik naar de douche waar ik langzaam weer tot leven kom. Dat kan wel een half uurtje duren en ik sluit niet uit dat de besparing op de verwarming niet opweegt tegen de extra energie die ik verbruik om het douchewater en mijzelf weer op te warmen. Ik ben dan inmiddels wel van kouwelijke zuurpruim tot vrolijk baasje getransformeerd.

In zulk een opgeruimde bui kauw ik op de ingezonden brief van de dames. Alvorens mij aan de door hen voorgestelde routine te onderwerpen, zou ik ze willen verzoeken hun eigen energie- en waterverbruik openbaar te maken, zodat ik daaraan een richtlijn kan ontlenen.

Ir. Max Schulte, Enschede

En dit schreven Vera Dalm en Laurentien van Oranje (26/11)

Onbegrijpelijk en onnodig dat hoogleraren Hoekstra en Prast in hun opiniestuk van 16 november korter douchen vanuit water-oogpunt onderuit halen om hun eigen punt te maken dat minder vlees eten meer oplevert.

Kinderen en jongeren redeneren gelukkig in en-en, niet in of-of. Zij zeggen ‘gewoon doen’ en dan vooral samen. Hier kunnen wij volwassenen veel van leren. En eigenlijk onderschrijven de auteurs het landelijke gedragsveranderingsprogramma WaterSpaarders volledig: in de laatste regel zeggen zij „dat korter douchen is aanbevolen omdat warm water veel energie kost”.

Dat is precies waar WaterSpaarders over gaat. Het zet kinderen in hun kracht om met hun hele gezin energie te besparen en hun gedrag blijvend te veranderen. WaterSpaarders is een simpele actie die iedereen kan volhouden.

Als iedereen zijn gemiddelde douchetijd terugbrengt van de huidige 9 minuten naar 5, staat dat gelijk aan de CO2-uitstoot van zo’n 763.000 auto’s. Dat is bijna 10% van het totaal aantal auto’s in Nederland. Korter douchen doet er dus best toe.

Vera Dalm, directeur Milieu Centraal. Laurentien van Oranje, oprichter Missing Chapter Foundation

Lees hier het opiniestuk van de hoogleraren die het douchedebat aanzwengelden: ‘Eén biefstuk kost 3.000 liter water’