IS eist aanval universiteit Ohio op

Abdul Razak Ali Artan zou op Facebook geageerd hebben tegen de omgang van de VS met de islamitische wereld.

Politie bij de campus van Ohio State University.
Politie bij de campus van Ohio State University. Foto Andrew Welsh-Huggins / AP

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een aanval van een 18-jarige Somalische vluchteling op een universiteitscampus in Ohio. In een bericht via hun persbureau Amaq noemt IS Abdul Razak Ali Artan “een soldaat van het kalifaat”, zo meldt persbureau Reuters.

Bij de aanval raakten elf mensen gewond, de dader werd gedood door de politie. Eerst reed Artan met een auto op mensen in, daarna stapte hij uit en begon hij op mensen in te steken.

De politie heeft nog geen mededelingen gedaan over het mogelijke motief van de dader. Bronnen binnen de politie zeggen tegen persbureau AP dat Artan meerdere posts op Facebook heeft geplaatst waarin hij ageert tegen de omgang van de VS met de islamitische wereld. “Als jullie willen dat moslims geen lone wolf-aanvallen meer uitvoeren, moeten jullie vrede sluiten”, zou een van zijn berichten zijn. Hij waarschuwde Amerika zich terug te trekken uit de moslimwereld, schrijft AP.

Strategie

Artan woonde van 2007 tot en met 2014 in Pakistan. Daarna werd hij toegelaten tot de Verenigde Staten. Zijn naam zou niet bekend zijn geweest bij de FBI. De Somaliër was zelf student aan de Ohio State University in Columbus.

Het is onduidelijk of Artan echt onderdeel uitmaakte van IS. Het past in de strategie van de terreurgroep om aanslagen achteraf te claimen. IS roept sympathisanten wel op om dergelijke aanvallen op eigen initiatief te plegen. Omar Mateen, de dader van de schietpartij in homonachtclub Pulse, zwoer voor zijn daad trouw aan IS, naderhand eiste IS de aanslag op. Ook de daders van het bloedbad in San Bernardino zwoeren trouw aan IS.

Lees ook: Uit naam van IS, niet dóór IS