‘Ik merk dat mensen me snel vertrouwen’

Carrièreswitch

Kiezen voor een compleet andere carrière, je moet het durven. Daan Stoffer (32) deed het gewoon. Hij nam ontslag als systeembeheerder en werd humanistisch raadsman.

Hoogtepunt: „Elke keer dat ik in de verslavingskliniek een betekenisvol gesprek met een cliënt heb.”

Dieptepunt: „Toen ik als stagiair in gesprek met een hoogbejaarde man op het verkeerde moment een relativerende grap maakte. Ik ging daarmee volledig voorbij aan zijn pijn. Daar heb ik nog altijd spijt van.”

Leasebakjes en mobieltjes

„Wat een verademing! Dat dacht ik, toen we in de eerste week van mijn hbo-opleiding maatschappelijk werk in de les over donorschap discussieerden. Bij mijn opleiding tot ICT’er had iedereen het over leasebakjes en mobieltjes van de zaak. Hier ging het over kwesties die er écht toe doen.”

Computerproblemen

„Ik was piepjong toen ik na de mavo voor ICT koos. Ik was handig met computers, dus ging ik er mijn beroep van maken. Maar al snel merkte ik dat ik geen voldoening haalde uit mijn werk als systeembeheerder bij de overheid. Het contact met collega’s vond ik leuk, maar de problemen interesseerden me niet zo.”

Verslavingszorg

„Ik dacht: ik ben nog jong en wil de rest van mijn leven iets doen wat ik leuk vind. Het bijstaan van mensen leek me iets dat meer voldoening zou geven. Inmiddels werk ik al zes jaar in de verslavingszorg. Dat bevalt uitstekend. Ik haal voldoening uit het contact met mensen en leer veel van ze: soms moet je bereid zijn je kwetsbaar op te stellen, als je met cliënten over angsten en problemen praat.”

Lees ook de carrièreswitch van vorige week: ‘Eerst goed luisteren, dat werkt’

Humanistisch raadsman

„Drie jaar geleden begon ik aan een opleiding aan de Universiteit voor Humanistiek en nu mag ik mezelf humanistisch raadsman noemen. Dat is een geestelijk verzorger, maar zonder religieuze inslag. Ik gebruik veel van wat ik geleerd heb en merk dat cliënten me snel dingen toevertrouwen.”

Kwetsbaar

„Toen ik laatst met een collega sprak over mijn ambities als humanistisch raadsman, zei ze: ‘Maar je hebt het team nu al veel gebracht. Jij nodigt mensen uit tot gesprekken over kwetsbare onderwerpen, zelfs collega’s.’ Daar werd ik zo blij van! Dan mag het best even duren voor ik een baan heb als raadsman, dat is namelijk precies wat ik wilde bereiken.”