‘Per team één voetballer benaderd door matchfixers’

Uit onderzoek van spelersvakbond Fifpro blijkt dat spelers kwetsbaar zijn voor matchfixers vanwege hun lage salaris.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. Foto Lex van Lieshout/ANP

Van elk professioneel voetbalteam ter wereld wordt gemiddeld één speler in zijn actieve loopbaan benaderd door matchfixers. Dat stelt de internationale spelersvakbond Fifpro naar aanleiding van een grote enquête onder bijna 14.000 spelers wereldwijd.

Van dat aantal spelers zegt 7 procent wel eens direct benaderd te zijn door matchfixers. Dat percentage wordt hoger naarmate de leeftijd van de spelers stijgt; bij spelers boven de dertig jaar zegt 11 procent te worden benaderd om wedstrijden te beïnvloeden in ruil voor geld.

Lees ook over een op het oog onschuldige wedstrijd tussen FC Utrecht en Willem II, in 2009: Miljoenen verdienen vanuit Singapore

Uit het onderzoek van de Fifpro blijkt dat spelers kwetsbaar zijn voor dit soort financiële prikkels vanwege hun salaris. Hoewel de beste 2 procent van alle voetballers meer dan 720.000 dollar per jaar verdient, verdient meer dan 45 procent van alle spelers minder dan 1.000 dollar per maand. Het gemiddelde maandelijkse salaris ligt net tussen de 1.000 en 2.000 dollar.

Gegevens uit Azië ontbreken

Voor deze voetballers is het elke maand onzeker of zij hun carrière kunnen voortzetten, aldus de Fifpro. Gemiddeld duurt een carrière in het profvoetbal ongeveer twee jaar. Bijkomend probleem is dat 41 procent van alle ondervraagde spelers aangeeft minstens één keer problemen gehad te hebben met het ontvangen van hun salaris.

De Fifpro heeft de survey in samenwerking met de universiteit van Manchester uitgevoerd. Ze kregen antwoorden uit 54 landen en 87 competities in Europa, Zuid- en Noord-Amerika en Afrika. Gegevens uit Azië, waar matchfixing een groot probleem is, en uit de grootste competities ter wereld - de Premier League (Engeland), La Liga (Spanje) en de Bundesliga (Duitsland) - ontbreken.