Recensie

Recensie

Dom, zinloos tikken, tot je hand verkrampt

Nieuwe Games Had de filosoof Sartre geleefd in het mobiele-gamestijdperk, dan had hij gedacht: ‘De hel, dat zijn clicker-games’. Maar Maze Dungeon weet van iets simpels wel iets leuks te maken en Toon Shooters 2 is vermakelijk en doet soms erg denken aan Star Wars.

‘De hel, dat zijn de Anderen’. Hiermee beschreef Jean-Paul Sartre in zijn wereldberoemde toneelstuk Met Gesloten Deuren (Huis Clos) in 1943 bondig, maar uiterst puntig, de tristesse van het menselijke bestaan. Onze beleving van het leven wordt bepaald door de mensen om ons heen. Had de Franse filosoof geleefd in het mobiele-gamestijdperk, dan had hij misschien geschreven: ‘De hel, dat zijn clicker-games’. Want je weet pas hoe zinloos en uitzichtloos je bestaan is als je een half uur lang met meerdere vingers op je scherm tikt met als enige doel een nieuw plaatje te zien te krijgen.

Want dat is de essentie van Afterlife: RPG Clicker CCG. Deze mobiele game doet zich – met fantasierijke speelkaarten met monsters en magische punten die je kan verzamelen – voor als een eigentijdse digitale versie van Magic: The Gathering. Alle strategie is echter vervangen door dom tikken. Het liefst met zoveel mogelijk vingers tegelijkertijd op het scherm, zo versla je de tweedimensionale monsters. Dit herhaal je tot Sint-Juttemis of totdat je hand verkrampt. Pijnlijk. Doelloos. Hels.