Disney stevent met nieuwe prinsessenfilm Vaiana af op een commercieel topjaar

De nieuwe animatiefilm van Disney, Vaiana, over een Polynesische prinses die de wereld redt, zorgt ervoor dat dit het beste commerciële jaar wordt dat een filmstudio ooit draaide in Hollywood. Disneys omzet zal over de 6,89 miljard dollar heen gaan, en daarmee recordhouder Universal overtroeven. Dat heeft zakenblad Forbes berekend.

Disney is met zichzelf in een nek-aan-nekrace verwikkeld: afgelopen week was de première van Vaiana, of Moana, zoals de film in de VS heet, en haalde net niet de recordomzet van de première van Disneys vorige prinsessenfilm Frozen. Wel versloeg de film de Potter-vervolgfilm Fantastic Beasts And Where To Find Them (Warner Bros) in bioscoopopbrengst.

Disney heeft met Vaiana, die hier woensdag in première gaat, zijn best gedaan verwijten over racisme en seksisme te vermijden, die na eerdere films wel kwamen. Prinses Vaiana heeft normale lichaamsverhoudingen (geen extra lange benen). Een werkgroep van Polynesische historici, antropologen en andere experts is ingezet om de cultuur respectvol te portretteren.

De belangrijkste helper van Vaiana is de Polynesische halfgod Maui. Die was eerst als kale Maori-god getekend, maar kreeg na inbreng van de experts een weelderige bos haar. Maar zijn omvang – hij is gezet, sommigen zeggen obees – kwam Disney op kritiek te staan.

Disney heeft een topjaar niet alleen dankzij Vaiana, maar ook met animatiefilms als Finding Dory en Zootropolis.