Recensie

Recensie

De enorme fanclub van een horror/fantasie-bordspel

Crowdfunding

Een bordspel met de naam Kingdom Death: Monster 1.5 zal niet meteen bij iedereen warme gevoelens oproepen. Als je dan weet dat het bestaat uit een boek van 232 pagina’s, kleine plastic miniatuurpoppetjes en meer dan duizend kaartjes – allemaal in horror/fantasie thema – zal het voor de meeste mensen genoeg zijn om af te haken. Maar dit spel – nu te bestellen op crowdfundingsite Kickstarter – heeft al meer dan 5 miljoen dollar bij elkaar gehaald om uitgegeven te worden. De voorspellingen zijn zelfs dat het spel over de komende veertig dagen zo’n 50 miljoen dollar zal ophalen, dat is meer dan de twee andere grootste projecten die ooit op Kickstarter liepen, zoals de Pebble smart watch (20.3 miljoen) en een ijsbox, de Coolest Cooler (13.3 miljoen). Reden voor de populariteit? Het heeft een enorme fanclub, die verknocht zijn geraakt toen het spel in 2013 voor het eerst op Kickstarter stond. Dit is versie 2, net wat aangepast, aangevuld en meer uitgebreid. Het kost je zo’n 300 dollar, en je moet tot december 2020 wachten tot je écht alle uitbreidingen en onderdelen van het spel binnen hebt. Het doel en de opzet van het spel is voor de leek nogal moeilijk samen te vatten, maar het zou een ‘cooperative nightmare horror game experience’ moeten zijn. En je bent veel met miniatuurpoppetjes in de weer. Zin in? De enige optie om het nog aan te schaffen is zo’n 880 euro betalen, want de 300 euro versie is al uitverkocht. Maar dan krijg je er wel een t-shirt bij.