NRC checkt: ‘Afrika verbruikt in week zoveel data als alle Netflixers op één dag’

NRC checkt Dat schrijft lobbyorganisatie ONE in het onlangs verschenen rapport Making the Connection

Masai nemen een selfie
Masai nemen een selfie iStock

De aanleiding

Lobbyorganisatie ONE publiceerde begin deze maand het rapport Making the Connection, over de ‘digitale kloof’ tussen de op internet aangesloten wereldbevolking en de 3,5 miljard mensen die nog steeds geen internettoegang hebben. Internet biedt inwoners van arme landen economische kansen, toegang tot onderwijs en kan vooral vrouwen en meisjes helpen te emanciperen, schrijft de organisatie.

De digitale kloof is het grootst tussen Afrika en de rest van de wereld. Hoe groot? ONE gebruikt een opvallende vergelijking: „[Afrika] verbruikt dezelfde hoeveelheid data in een week als alle Netflix-abonnees op één dag”.

Waar is het op gebaseerd?

ONE baseert zich op kwartaalcijfers van Netflix en gegevens van netwerktechnologiebedrijf CISCO.

En, klopt het?

CISCO geldt in de IT-wereld als betrouwbare bron. Zo gebruikt de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX), een van de grootste internetknooppunten ter wereld, de data van CISCO om de groei in internetverkeer door het Amsterdamse knooppunt te laten zien.
Volgens CISCO gebruikte elke inwoner van de regio ‘Afrika en het Midden-Oosten’ vorig jaar 0,043 gigabyte (GB) per dag. Vermenigvuldigen we dat gemiddelde met de inwoners van Afrika op 31 december 2015 (1,18 miljard), dan bedroeg het Afrikaanse internetverkeer vorig jaar 51,4 miljoen GB per dag. Vermoedelijk ligt het Afrikaanse gebruik iets lager, omdat rijke landen in het Midden-Oosten het gemiddelde omhoog trekken.

Het datagebruik van Netflixabonnees is lastiger te berekenen. Het bedrijf zegt dat zijn abonnees 42,5 miljard uur aan video hebben gestreamd in 2015. Maar hoeveel data gaat op aan een uur Netflixen? Netflix vertelt alleen hoeveel data wordt verbruikt per video-instelling: 0,3 GB per uur voor lage kwaliteit, 0,7 GB per uur voor gemiddelde kwaliteit, 3 GB per uur voor HD en 7 GB per uur voor Ultra HD. Lobbyorganisatie ONE heeft vervolgens voor elke instelling een evenredig aantal uren gerekend, en komt uit op een dagelijks datagebruik van alle Netflixabonnees van 320,2 miljoen GB.

Dat is een nogal willekeurige berekening, want we weten niet of de gemiddelde abonnee bijvoorbeeld vaker in HD kijkt dan in de laagste videokwaliteit. Gelukkig valt er via een andere weg een gooi te doen naar het door Netflix veroorzaakte internetverkeer. We weten via CISCO, serviceproviders, bevolkingsgegevens en uit martkonderzoeken hoeveel data alle Amerikanen en Nederlanders dagelijks hebben verbruikt in 2015 (respectievelijk 766,36 en 33,8 miljoen GB per dag, berekend door het datagebruik per inwoner te vermenigvuldigen met het aantal inwoners op 31 december 2015), hoe groot het aandeel was van Netflix in het dataverkeer van beide landen (maar liefst 37 en 20 procent), wat de bevolkingsomvang was en hoeveel abonnees Netflix in beide landen had eind 2015 (44,7 en 1,3 miljoen). Met al die gegevens kunnen we berekenen hoeveel data een gemiddelde Netflixabonnee vorig jaar in de VS en in Nederland verbruikte, respectievelijk 6,3 en 5,2 GB per dag.

Nemen we het Amerikaanse gebruik als ijkpunt, verbruikten alle 74,76 miljoen Netflixabonnees wereldwijd dagelijks zo’n 471 miljoen GB verbruikt. Nemen we het Nederlandse Netflixgebruik als gemiddelde dan komen we uit op 388 miljoen GB per dag. Beide getallen zijn hoger dan de inschatting van lobbyorganisatie ONE (320,2 miljoen GB).

Vergeleken met het dataverbruik van Afrika (51,4 miljoen GB per dag), ligt het gebruik door Netflixabonnees volgens de berekening van ONE dus een factor 6,2 hoger, en volgens onze berekening ergens tussen 7,5 en 9 keer – een hele ruime week dus.

Conclusie

Verbruikt Afrika evenveel data in een week als alle Netflixabonnees op een dag? Volgens onze berekening gebruiken Netflixabonnees bij elkaar zo’n 7,5 tot 9 keer zoveel data als heel Afrika. De kloof is dus groter dan ONE beschrijft. Overigens zeggen de getallen evenveel over het geringe Afrikaanse dataverbuik als de enorme datahonger van Netflix. Omdat de strekking van de stelling klopt, beoordelen we hem als grotendeels waar.