ColombiaBraziliaans voetbalteam neergestort

Boven:
Boven: Foto's Andres Felipe Arcos en Luis Eduardo Noriega (EFE).

Een vliegtuig op weg van Bolivia naar Medellín in Columbia is dinsdagochtend neergestort op zo’n 50 kilometer van Medellín, na een noodsignaal wegens een elektrische storing. Aan boord waren negen bemanningsleden en 72 passagiers, onder wie de selectie van het voetbalteam Chapecoense uit de hoogste Braziliaanse divisie. Er zijn volgens Colombiaanse autoriteiten vijf overlevenden. Chapecoense zou in Medellín de eerste van twee finalewedstrijden van de Zuid-Amerikaanse Copa Sudamericana spelen. De Zuid-Amerikaanse voetbalbond Conmebol kondigde aan alle activiteiten, waaronder de finale, op te schorten.

Aan boord waren naast de voetbalselectie van 22 spelers ook 28 leden van de technische staf en 22 journalisten. In eerste instantie zouden zes inzittenden de crash hebben overleefd: drie spelers, een journalist en twee bemanningsleden. Later is een van hen in het ziekenhuis overleden, zegt de Colombiaanse politie.

Er waren eerder vliegrampen met sportteams. Zo stortte in 1958 bij München een toestel neer met het team van Manchester United. Bobby Charlton was een van de overlevenden.

Een andere ramp is die met een Uruguayaans rugbyteam. Nadat hun toestel in 1972 in de Andes neerstortte hielden overlevenden zich in leven door vlees van lijken te eten.

In 1989 stortte een toestel van de SLM neer in Suriname, met veel Nederlands-Surinaamse voetballers aan boord. (NRC)