Michael van Praag ondanks kritiek herkozen als KNVB-voorzitter

Michael van Praag werd dinsdagavond herkozen als voorzitter van voetbalbond KNVB, met 36 stemmen voor en één tegen. Hij gaat op voor zijn derde en laatste termijn van drie jaar.

Michael van Praag na afloop van de buitengewone algemene vergadering betaald voetbal van de KNVB dinsdagavond in Zeist.
Michael van Praag na afloop van de buitengewone algemene vergadering betaald voetbal van de KNVB dinsdagavond in Zeist. Remko de Waal/ANP

Michael van Praag is ook de komende drie jaar voorzitter van de KNVB. Op de bondsvergadering in Zeist werd de 69-jarige bestuurder dinsdagavond door de afgevaardigden uit het betaald voetbal en amateurvoetbal herkozen zonder tegenkandidaat. Hij won met 36 stemmen voor (één tegen).

Opvallend talrijk waren de 21 onthoudingen, die opgevat kunnen worden als protest tegen Van Praags handelwijze de afgelopen maanden. De herbenoeming was verwacht. Maar er klonk afgelopen maanden bij diverse profclubs kritiek, veelal anoniem geuit, op Van Praags rol tijdens de bestuurscrisis bij de KNVB. In een gesprek eerder dinsdagmiddag met afgevaardigden van een aantal clubs werden die grieven geuit. „Ik ben daarbij verschrikkelijk geschoffeerd, dat ging soms alle perken te buiten”, zei Van Praag direct nadat hij herkozen werd. „Maar goed, ik ga verder. Het is me duidelijk geworden. Ik ben nooit te oud om te leren, ik pak de handschoen op.”

Het gevoel leeft bij clubbestuurders dat Van Praag de sectie betaald voetbal van de KNVB en profclubs heeft verwaarloosd terwijl hij deelnam aan verkiezingen om het voorzitterschap van eerst de FIFA en later de UEFA. Beide verloor hij. Ook zou hij als vicevoorzitter van de UEFA de belangen van Nederland onvoldoende hebben verdedigd bij de nieuwe Champions League-opzet (2018-2021).

Lees ook: In de strijd als voorzitter van de UEFA was hij kansloos

De KNVB verviel afgelopen maanden in een bestuurscrisis. Augustus dit jaar trad directeur betaald voetbal Bert van Oostveen af na aanhoudende externe kritiek op zijn functioneren. In de nasleep daarvan stapten onder druk van de clubs vier van de vijf commissarissen van de sectie betaald voetbal op, onder wie voorzitter Johan Lokhorst.

Op de Algemene Vergadering Betaald Voetbal die voorafging aan de bondsvergadering is dinsdagmiddag besloten dat de directie betaald voetbal van de KNVB het voorlopig nog zonder algemeen directeur zal stellen. Directielid Jean-Paul Decossaux neemt de taken waar, terwijl de door het KNVB-bestuur beoogde algemeen directeur Gijs de Jong zich tot zijn taken als operationeel directeur beperkt. In afwachting van een onderzoek naar de governance bij de voetbalbond stelt de raad van commissarissen betaald voetbal, die nog maar uit twee man bestaat (Simon Kelder en Erik Mulder), geen nieuwe algemeen directeur aan. Decossaux hoopt dat er in mei 2017, bij de volgende vergadering betaald voetbal, een nieuwe algemeen directeur benoemd kan worden.