Boffen ‘met een buur als België’

Staatsbezoek

Het Belgisch koningspaar bezoekt Nederland. De eerste dag eindigde met gebraden roodpootpatrijs in „ook een beetje uw paleis”.

None
Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

„Nederland boft met een buur als België.” De Nederlandse koning Willem-Alexander bezong maandagavond, tijdens een staatsbanket in het Paleis op de Dam, de relatie met de zuiderbuur. Hij noemde België „dat warmbloedige land waarin mensen zichzelf blijven zonder anderen hun plek te misgunnen, onnavolgbaar in zijn vindingrijkheid, onovertroffen in zijn levenskunst”.

Wie op zoek is naar de elite, moest maandagavond op het Koninklijk Paleis in Amsterdam zijn. Daar vond het staatsbanket plaats ‘ter ere van Hunne Majesteiten de Koning en Koningin der Belgen’, die op staatsbezoek zijn in Nederland. Naast onder anderen prinses Beatrix, prins Constantijn, prinses Laurentien, prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven schoven het zo goed als voltallige kabinet van Nederland aan, Nederlandse commissarissen van de koning en Belgische gouverneurs, topambtenaren, bedrijfsleiders, hoge officieren, universiteitsrectoren en vertegenwoordigers van de kunst- en cultuurwereld. De mannen in rokkostuum met witte vlinderdas, vrouwen in lange avondkleding.

Bij de gerookte forellenmousse en gemarineerde zalm, runderbouillon en gebraden roodpootpatrijs (begeleid met een Puligny-Montrachet van 2003, een Léoville Barton van 1996 en Veuve Clicquot-champagne) werd, in een met bloemstukken en kandelaars gedecoreerde Burgerzaal, de vriendschap tussen beiden landen gevierd. En wat opviel: beide koningen mogen dan wel het woord hebben genomen, de ogen van opmerkelijk veel genodigden waren vooral gericht op hun echtgenotes. Beide koninginnen, fonkelende tiara in het haar, hadden gekozen voor een jurk van een ontwerper uit eigen land. Máxima voor Jan Taminiau, Mathilde voor Pierre Gauthier.

„Dit is ook een beetje uw paleis”, zei een duidelijk trotse Willem-Alexander in zijn toespraak. Daarmee verwees de Nederlandse koning naar „de kennis, het kapitaal en de culturele inbreng van de tienduizenden immigranten uit de Zuidelijke Nederlanden, die ruim vier eeuwen geleden hier naartoe kwamen”.

Het banket vormde de afsluiting van de eerste dag van het driedaagse staatsbezoek. Eerder bezochten de koningen en hun echtgenotes onder meer het Vlaamse cultuurhuis De Brakke Grond en beurs Euronext. Voor Willem-Alexander en Máxima is het nog maar het tweede ‘inkomende’ staatsbezoek. In maart 2014 ontvingen ze de Chinese president.

De Belgische koning bracht een bijzonder ‘geschenk’ mee: een grenswijziging waardoor Nederland pakweg twintig voetbalvelden groter wordt. Het is lang geleden, de laatste keer in 1843, dat zoiets nog gebeurde. Drie stukjes onbebouwd land aan de Maas werden omgeruild. „En dat alles gebeurde in goede vrede, zonder Tiendaagse Veldtocht”, aldus koning Willem-Alexander met een verwijzing naar de laatste oorlog die België en Nederland tegen elkaar vochten.

Zowel Willem-Alexander als Filip benadrukte de rol van beide landen in de Europese Unie. „Uw land is altijd gewonnen geweest voor een Europa dat niet alleen ijvert voor economische belangen, maar ook voor gedeelde waarden en stabiliteit in de wereld”, aldus de Nederlandse koning. Ook de Belgische koning had het over „dezelfde diepgewortelde waarden die we ook in de Europese Unie en in de wereld blijven verdedigen”.

Willem-Alexander prees België als „dat gastvrije land waarin heel Europa samenkomt en noord en zuid elkaar de hand reiken”. Filip zei met een glimlach op de lippen dat „onze kwaliteiten elkaar aanvullen: de meer Nederlandse rechtlijnigheid en zin voor strategische aanpak, en de Belgische aanleg voor bemiddeling en compromis”.

Dinsdagavond is het aan de koning en de koningin der Belgen om hun gasten te ontvangen voor een galaconcert. Daarvoor komen het Nationaal Orkest van België en de singer-songwriter Ozark Henry naar het Muziekgebouw aan ’t IJ. Ook staan onder meer het parlement in Den Haag en het Cobra Museum in Amstelveen op het programma. Het staatsbezoek eindigt woensdag, na een bezoek aan onder meer de High Tech Campus in Eindhoven en het Kasteel Heeze.

    • Peter Vandermeersch