Bana, Harry Potter-fan in Aleppo, is haar huis kwijt

Kinderboeken De zevenjarige Bana Alabed uit Aleppo is Harry Potter-fan. J.K. Rowling stuurde haar de boeken toe. Maar nu is Bana’s huis verwoest.

Ze heet Bana Alabed, is zeven jaar oud, woont in Aleppo en leest om „de oorlog te vergeten”: dat schreef Bana’s moeder in oktober in een tweet aan J.K. Rowling. De moeder, Fatemah, zei dat Bana de Harry Potterfilms had gezien en nu graag de boeken zou willen lezen. J.K. Rowling stuurde haar daarna de serie als e-book. Bana (of in veel gevallen natuurlijk haar moeder) postte vervolgens foto’s van hoe ze de boeken op haar telefoon aan het lezen was, met bijschriften als: „My friend @jk_rowling how are you? Thank you for the book, love you from #Aleppo.

De foto’s en antwoorden van J.K. Rowling („Love you too, keep safe”) maakten Bana beroemd in Groot-Brittannië, waar haar moeder, een lerares, onlangs een vraaggesprek had met de BBC. Daarin vertelde ze dat Bana had gezegd: „Mama, waarom helpt niemand ons?” Volgens haar moeder wil Bana „dat onze stem wordt gehoord”.

De aandacht voor Bana en haar twee broertjes Mohamed (5) en Noor (3) hebben het door Syrië en Rusland bestookte Oost-Aleppo onder de aandacht gebracht van een groot publiek. Bana en haar broertjes waren ook te zien op een foto waar ze samen zaten te tekenen: „Tekenen met de broers voordat de vliegtuigen komen.” Ze postte ook een foto van een verwoest huis: „Dit is het gebombardeerde huis van mijn vriendin, zij is gedood, ik mis haar heel erg.”

En nu is afgelopen zondagnacht het woonhuis van Bana zelf en haar gezin bij een bombardement vernietigd. „Vannacht hebben we geen huis. Het is gebombardeerd en ik kwam in het puin terecht. Ik zag doden en stierf zelf bijna.” (NRC)