Akkoord over noodweg, spoorwegovergang Winsum dicht

ProRail gaat grond huren van boer Willem Stavenga. Hij kreeg ook excuses voor uitspraken van de directeur van ProRail.

De spoorwegovergang in Winsum
De spoorwegovergang in Winsum Siese Veenstra/ANP

Er komt een noodweg over het land van boer Willem Stavenga waardoor de gevaarlijke spoorwegovergang in Winsum dicht kan. Dat meldt ProRail op haar website. Dinsdagochtend hebben ProRail-directeur Pier Eringa en Stavenga bij de boer thuis een overeenkomst bereikt over het pachten van de grond voor de noodweg.

Het akkoord wordt vergezeld door een ‘sorry’ van ProRail over de gang van zaken na het treinongeluk van 18 november, toen een passagierstrein op een melktruck botste en achttien gewonden maakte. Stavenga is door Eringa en de burgemeester van Winsum, Rinus Michels, in de persconferentie op de middag van het ongeluk ten onrechte weggezet als vertragende factor in het proces om de overweg, die in 2014 al twee slachtoffers maakte, te sluiten.

Eerder bood Michels al zijn excuses aan voor die beeldvorming, nu doet Eringa dat ook. In de verklaring op de site van de spoorbeheerder wijt hij het nog open zijn van de spoorwegovergang geheel aan ProRail en de gemeente.

“Door onduidelijkheid van gemeente en ProRail over koop of huur van de grond heeft de procedure onnodig lang geduurd.”

Geëmotioneerd

Stavenga wilde na het treinongeluk niet over een oplossing praten totdat beiden hun excuses hadden gemaakt en toonde zich bij Hart van Nederland zichtbaar geëmotioneerd. Volgens hem waren ProRail en de gemeente onduidelijk geweest over of ze de grond wilden huren of aankopen.

Dat erkent ProRail nu. Nadat de tweede excuses dinsdagochtend volgde werd de principe-overeenkomst snel getekend. Stavenga zei tegen persbureau ANP dat ProRail rond de 10.000 euro per jaar betaalt voor het stuk grond van ca. een hectare. Er komt een noodweg die zal leiden naar een reeds beveiligde overweg, verderop in het dorp Winsum.

Volgens ProRail is het de bedoeling dat de noodweg op termijn wel een definitieve ontsluitingsweg wordt. Er zal verder worden onderhandeld over aankoop van de grond.

Kort geding

Maandag werd ook bekend dat de nabestaanden van een van de eerdere slachtoffers een kort geding willen om de overweg beter te beveiligen. Zij spanden al in 2015 een zaak aan om dat af te dwingen bij ProRail. Die zaak werd echter afgeblazen toen beide partijen overeenkwamen dat ProRail werk zou maken van een sluiting. Nu er weer een ongeluk is gebeurd willen ze echter toch weer naar de rechter. Of de zaak nog doorgaat nu er een overeenkomst is over de sluiting, is nog niet bekend.