20.000 mensen ontvluchten Oost-Aleppo in 72 uur

Zondag begon het Syrische leger aan een offensief om het door rebellen gecontroleerde stadsdeel te heroveren.

Syrische families ontvluchten Oost-Aleppo.
Syrische families ontvluchten Oost-Aleppo. Foto George Ourfalian / AFP

De afgelopen 72 uur zijn circa 20.000 mensen het Syrische Oost-Aleppo ontvlucht. Dat heeft het Rode Kruis dinsdag bekendgemaakt. Zondag begon het Syrische regeringsleger aan een offensief om het door rebellen gecontroleerde stadsdeel te heroveren.

Oost-Aleppo ligt al langer onder vuur, maar de afgelopen weken zijn de aanvallen door het Syrische leger en de Russische luchtmacht zwaar opgevoerd. Afgelopen dagen wist het regeringsleger meerdere wijken op de rebellen te veroveren.

Het regime van president Bashar Assad riep burgers eerder op Oost-Aleppo te verlaten. Er waren toen zorgen of dat wel mogelijk was op een veilige manier, omdat vluchtende mensen nogal eens beschoten worden. Het Rode Kruis riep dinsdag op tot het instellen van een veilige corridor waar burgers door kunnen vluchten.

Lees ook: ‘Weet dat iedereen jullie in de steek heeft gelaten’

Ziekenhuizen

Behalve de ontbrekende veilige vluchtroutes was er kritiek op de gerichte bombardementen op ziekenhuizen en andere medische posten in Oost-Aleppo. Eerder deze maand werd het laatste ziekenhuis verwoest door Syrische en Russische aanvallen.

Video van het Rode Kruis. Tekst gaat verder onder het filmpje:

Tot vorige week zaten er nog zo’n 250.000 mensen in Oost-Aleppo, onder wie 100.000 kinderen. Er is een groot tekort aan voedsel, water, elektriciteit, brandstof en medicijnen. Voor het uitbreken van de burgeroorlog was Aleppo de grootste stad van Syrië.

Lees ook: Rebellen lijken aan verliezende hand in Aleppo

Belangrijke stad

Als het Assad-regime erin slaagt heel Aleppo te heroveren, is dat een grote morele overwinning voor het bewind. Delen van de stad werden jaren bestuurd door verschillende strijdgroepen. Met het verlies van Aleppo raken de rebellen hun laatste stedelijke bolwerk kwijt.