FNV: werkdruk Schiphol zorgt voor veiligheidsrisico’s

Dat stelt FNV Schiphol op basis van een enquête onder bagage- en incheckmedewerkers op Schiphol.

Foto: Lex van Lieshout / ANP

De hoge werkdruk onder bagage- en incheckmedewerkers op Schiphol zorgt voor veiligheidsrisico’s. Dat stelt vakbond FNV Schiphol op basis van een enquête onder werknemers van afhandelingsbedrijven op Schiphol. Aan het onderzoek deden 457 medewerkers mee van de afhandelingsbedrijven Swissport, Aviapartner en Menzies.

Twitter avatar FNV FNV FNV onderzoek: te weinig vaste mensen om bagage- en incheckwerk Schiphol veilig uit te voeren https://t.co/lcEyBgA4GX

De ondervraagde werknemers kaarten aan dat er op grote schaal wordt gewerkt met tijdelijke arbeidscontracten en stagiaires. Het hoge personeelsverloop, de doorgeslagen inzet van onzekere contracten, arbeidsmigranten die niet taalvaardig zijn en onervaren stagiaires worden genoemd als oorzaken voor hoge werkdruk en daarmee de toegenomen veiligheidsrisico’s. Twee op de drie medewerkers zeggen dat er te weinig vast personeel is om het werk veilig te kunnen uitvoeren. Bijna alle werknemers (97 procent) noemen de situatie op de werkvloer soms chaotisch.

Vluchtwegen

Een derde van de respondenten geeft aan dat er in de opleiding te weinig aandacht is voor veiligheid, 61 procent zegt dat meldingen worden genegeerd. Respondenten maken zich zorgen dat veel medewerkers zo onervaren zijn dat ze onbekend zijn met noodprocedures en vluchtwegen, waardoor risico’s ontstaan tijdens de grote drukte op Schiphol.

In een persbericht eist FNV Schiphol maatregelen om de situatie te verbeteren. “De race naar beneden moet en zal worden gestopt.” Het is voor het eerst dat er onderzoek is gedaan naar de veiligheidscultuur bij de bagage- en incheckmedewerkers. Het onderzoek is maandagmiddag op Schiphol overhandigd aan de politici John Kerstens (PvdA), Sadet Karabulut (SP) en Rutger Groot Wassink (GL).