Twee keer zoveel seksueel geweld in leger Canada als elders

Vooral vrouwen worden slachtoffer van seksueel geweld, meldt het Canadese Bureau voor Statistiek.

De Commandant der Strijdkrachten Jonathan Vance tijdens de persconferentie over seksueel geweld bij de krijgsmacht.
De Commandant der Strijdkrachten Jonathan Vance tijdens de persconferentie over seksueel geweld bij de krijgsmacht. Foto: Chris Wattie / Reuters

In de Canadese krijgsmacht zijn vorig jaar 960 mensen slachtoffer geworden van seksueel geweld op de werkvloer. Dat meldt het Canadese Bureau voor Statistiek op maandag. Dat is twee keer zoveel als bij andere organisaties.

Het gaat om 1,7 procent van de hele krijgsmacht en in totaal om 380 vrouwen en 570 mannen. Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen vier keer zo vaak vaker slachtoffer worden van seksueel geweld dan mannen. Ook werd van de vrouwen bijna de helft aangevallen door iemand met een hogere rang. Bij mannen gebeurde dit meestal door collega’s. In de Canadese krijgsmacht is 15 procent vrouw.

Structureel probleem

Ook blijkt dat meer dan een kwart van de vrouwen tijdens haar loopbaan te maken heeft gehad met seksueel geweld. Dat is een stuk meer dan mannen, waar dit percentage op 3,8 procent ligt.

Commandant der Strijdkrachten Jonathan Vance zei tijdens een persconferentie “extreem teleurgesteld te zijn”:

“Schadelijk seksueel gedrag is een probleem binnen onze instelling. We zijn hiervan op de hoogte en we proberen het probleem aan te pakken.”

Het is al langer bekend dat de krijgsmacht kampt met seksuele agressie. Vance startte vorig jaar programma ‘Operation Honor’ om seksueel geweld tegen te gaan. Hij zei tijdens de persconferentie daarom gemotiveerder dan ooit te zijn om dit gedrag aan te pakken en hij noemde de resultaten van het onderzoek “ontnuchterend”.

“Deze studie laat zien dat een deel van de mensen slachtoffer zijn geworden nadat het programma van start is gegaan”.

Tien jaar geleden concludeerde de commissie-Staal in Nederland dat ongewenst seksueel gedrag bij de krijgsmacht vaker voorkomt dan bij civiele organisaties. Vooral vrouwen zouden last hebben van seksueel geweld. Naar aanleiding van het rapport stelde generaal Dick Berlijn een vijfpunten-plan op.