vogelgriepEenden besmet met dodelijke variant vogelgriep,190.000 eenden geruimd

vogelgriep

Fokkerij in Biddinghuizen geruimd vanwege uitbraak van zeer besmettelijke H5N8-virus. Voor mensen bestaat geen gevaar.

Foto ANP

De vogelgriep die is aangetroffen op een eendenbedrijf is Biddinghuizen is de zeer besmettelijke variant H5N8. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Bioveterinary Research. Voor pluimvee als kippen en eenden is dit virus dodelijk. Het bedrijf is dit weekend geruimd. Ook de vleeseenden van een buurbedrijf worden uit voorzorg geruimd, omdat het binnen een straal van een kilometer van het besmette bedrijf ligt. Vrijdag werden op de boerderij in Biddinghuizen zo’n 500 dode dieren gevonden. Het besmette bedrijf heeft ook drie locaties in Hierden en een in Ermelo. Ook de dieren op deze vestigingen worden afgemaakt. Het gaat in totaal om 190.000 eenden. Er geldt een vervoersverbod voor alle pluimveebedrijven in een zone van tien kilometer rondom het besmette bedrijf. (NRC)