Verkiezingen VS

Trump denkt dat hij de popular vote verloor doordat miljoenen illegaal hebben gestemd

Aankomend president Donald Trump heeft in zijn twitterstorm van dit weekeinde de betrouwbaarheid van de door hem gewonnen verkiezingen in twijfel getrokken. Volgens hem heeft hij niet alleen het kiescollege gewonnen, maar ook het hoogste aantal stemmen getrokken. Volgens hem is Clintons voorsprong van twee miljoen stemmen in de popular vote te wijten aan miljoenen illegale stemmen. „Behalve dat ik het Electoraal College met gemak won, won ik ook de popular vote als je de miljoenen mensen die illegaal stemden niet meerekent,” twitterde Trump.

Hij leek een bewering van de website Infowars te echoën, waarvoor geen enkele aanwijzing bestaat. Infowars staat bekend om het poneren van complottheorieën. Het kwam nooit eerder voor dat een verkozen president de betrouwbaarheid van de verkiezingen in twijfel trok.

Trumps aantijgingen kwamen na een serie tweets waarin hij uithaalde naar zijn voormalige tegenstander, Hillary Clinton. Vrijdag had haar campagneteam bekendgemaakt de hertelling van stemmen in de staat Wisconsin te steunen. Het team van Clinton doet dat om er zeker van te zijn dat „alles eerlijk verloopt voor alle partijen”, liet woordvoerder Marc Elias weten. Trump herinnerde er in een serie tweets aan dat Clinton haar verlies heeft toegegeven.

Voormalig presidentskandidaat Jill Stein van de Groene Partij diende vrijdag een officieel verzoek voor hertelling in, omdat er een opmerkelijke verschil zou zijn tussen digitale en papieren stemmen. Trump won de staat verrassend, met een verschil van ruim 10.000 stemmen.

Trump, die tijdens de campagne waarschuwde voor onregelmatigheden, noemt het initiatief „oplichterij”. Stein zamelt ook geld in voor hertellingen in Michigan en Pennsylvania. Zondag had ze ruim 6 miljoen dollar opgehaald; ze zegt 7 miljoen nodig te hebben. Het is onwaarschijnlijk dat de uitslag verandert. (NRC)