Tot acht jaar cel geëist tegen Satudarah-leden in drugszaak

Tegen Satudarah-kopstukken en broers Angelo en Xanterra M. werd respectievelijk vijf en één jaar cel geëist.

Archiefbeeld van Satudarah-motorrijders.
Archiefbeeld van Satudarah-motorrijders. Foto ANP.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag in de rechtbank van Breda vijf jaar celstraf geëist tegen Satudarah-kopstuk Angelo M.. De motorclubvoorzitter stond terecht voor deelname aan een criminele organisatie, de productie van drugs, witwassen en wapenbezit. Tegen de broer van M., Xanterra, werd één jaar cel geëist. Voor Björn E., de andere hoofdverdachte, eiste het OM acht jaar.

In totaal staan in de zaak - die voornamelijk draait om criminele drugshandel - veertien verdachten terecht, onder wie sommige Satudarah-leden. De zaak begon in 2010, toen een politie-informant Björn E. aanwees. Volgens de informant zou hij xtc en amfetamine produceren en onder bescherming staan van de motorclub.

De meeste van de verdachten weren in 2011 gearresteerd tegelijk met de doorzoeking van hun woningen, loodsen, garageboxen, bedrijven en clubhuis van Satudarah in Tilburg. Ook werden mensen gearresteerd in Breda, Dongen, Eindhoven en Weert. Daarbij werden grote hoeveelheden drugs en - onder meer - een raketwerper aangetroffen en in beslag genomen.

Lees ook: Grote drugszaak kan einde Satudarah worden

Een veroordeling van de Satudarah-leiders zou justitie in een later stadium kunnen helpen bij het verbieden van de hele motorclub, schreef NRC-redacteur Andreas Kouwenhoven eerder:

“Daarvoor moet een verband worden aangetoond tussen strafbare feiten van individuele leden en de vereniging. De kans dat de rechter instemt met een verbod wordt groter wanneer blijkt dat de leiding van de club samen met haar leden criminele feiten pleegt.”