Recensie

Recensie

Tatoeages voor de vunzigen

Henk Schiffmacher
Henk Schiffmacher Foto ANP/Ilvy Njiokiktjien
    • Astrid van Rooij

Hij prikte een vogel, van schouder tot schouder, op de rug van Red Hot Chili Peppers’ Anthony Kiedis en een ankertje onder de linkerborst van Lady Gaga. Maar Henk ‘Hanky Panky’ Schiffmacher is meer dan Nederlands bekendste tatoeëerder, ontdekte dochter Texas een paar jaar geleden. In Henk Schiffmacher: Photographer, sinds vrijdag te koop, bracht Texas haar vaders in dozen weggestopte foto’s samen. De reizen waarop Schiffmacher zijn foto’s maakte, tussen 1975 en 1985, moeten allesbehalve ordentelijk en saai geweest zijn. Zo kijken we mee in de loensende ogen van een Japanse jongen, de heroïnespuit en riem hangen nog om zijn nek, van wie je je af kan vragen of Schiffmacher na het schieten een knuffel of klap kreeg. En wisselen Sumoworstelaars en motorbendes zich in argeloze poses en filmische decors af. Wat vond de schriele, kale jongen, zoals we Schiffmacher op de omslag zien, zo boeiend aan deze parade van testosteron? Het moeten de permanente plakplaatjes geweest zijn, van de 240 pagina’s is zeker een derde hiermee gevuld. Tegenwoordig prijkt op ieders arm wel een eindeloze acht of opbeurende spreuk. Toen Schiffmacher zijn vunzige vakantiekiekjes schoot, waren de tatoeages enkel nog aan de vunzigen besteed.