Marokkaanse tv: slaat je man je? Dat poets je weg met make-up

In een tv-item op de Marokkaanse tv legt een visagiste uit hoe je sporen van huiselijk geweld wegpoetst. Het leidde tot grote ophef onder Marokkaanse vrouwen.

Beeld van de uitzending, waarin een vrouw uitlegt hoe sporen van huiselijk geweld met make-up verdoezeld kunnen worden.
Beeld van de uitzending, waarin een vrouw uitlegt hoe sporen van huiselijk geweld met make-up verdoezeld kunnen worden. Screenshot YouTube

Wat doe je als je man je slaat? Je poetst het weg met make-up.

In Marokko heeft een tv-item met schoonheidstips voor vrouwen flinke ophef veroorzaakt. Dit is er te zien: in een steriel witte studio ligt een vrouw met meerdere blauwe plekken in haar gezicht op een stoel. Terwijl de camera op haar inzoomt, loopt een vrolijk sprekende visagiste om haar heen - foundation in de aanslag - die uitlegt hoe je als vrouw het beste zulke sporen van huiselijk geweld kunt verdoezelen. Je gaat niet naar de politie of weg van je man, om maar wat te noemen. Nee, je pakt je make-up erbij.

“We hopen dat deze tips je helpen om door te gaan met je leven”, sluit de presentatrice het item af, dat werd uitgezonden op de publieke zender Channel 2M. Vrijwel direct nadat het op tv kwam werd de zender overladen met kritiek. Marokkaanse vrouwen startten een petitie waarin ze excuses eisten van Channel 2M en de regering opriepen actie te ondernemen tegen het kanaal:

“Als Marokkaanse vrouwen en als feministen, en in de naam van alle Marokkanen, keuren wij de normalisering van geweld tegen vrouwen af.”

Ook op sociale media lieten kijkers hun verontwaardiging blijken.

De timing van de uitzending was dan ook bijzonder ongelukkig: twee dagen voor de Internationale Dag van Uitbanning van Geweld tegen vrouwen.

Het fragment:

Volgens Human Rights Watch worden twee op de drie Marokkaanse vrouwen tijdens hun leven slachtoffer van enige vorm van huiselijk geweld. De organisatie waarschuwde in februari nog voor de zorgelijke situatie van vrouwen in Marokko.

Inmiddels heeft Channel 2M het filmpje van de website gehaald. In een Facebookbericht noemen ze het fragment “volledig ongepast” en bieden ze “oprechte excuses” ervoor aan. Het strookt volgens hen niet met “het beeld dat ze van de echtgenote willen schetsen”. De zender zegt stappen te gaan ondernemen tegen de verantwoordelijken van het item.