seizoensarbeid

Taks van 15 procent voor rugzaktoerist in Australië

De Australische regering wil buitenlandse toeristen die seizoensarbeid komen verrichten 15 procent belasting rekenen over elke dollar die ze verdienen. Dat staat in een wetsvoorstel dat de Australische minister van Financiën Scott Morrison maandag aankondigde.

Het nieuw voorgestelde belastingtarief is een stuk lager dan de 32,5 procent die oorspronkelijk op de planning stond. Dit plan uit 2015 stuitte op verzet uit de toerisme- en landbouwindustrie, die voor een belangrijk deel afhankelijk is van backpackers die in Australië komen werken. De angst was groot dat backpackers Australië als werkland zouden mijden vanwege de toeristenbelasting. Jaarlijks komen er zo’n 600.000 backpackers naar Australië - van wie een groot deel zijn of haar verblijf verlengt door te blijven werken als fruitplukker of schapenscheerder. Momenteel betalen zij pas belasting als hun jaarinkomen omgerekend 12.770 euro of hoger is. Om de branche tegemoet te komen, verlaagde Morrison de kosten van een werkvisum al met 50 dollar.

Het wetsvoorstel moet de Senaat nog door, en dit kan nog voor problemen zorgen. Politici van Labour, die daar een meerderheid hebben, vinden ook 15 procent nog altijd te hoog.

In buurland Nieuw-Zeeland ligt de belasting voor werkende toeristen op 10,5 procent. (NRC)