Rechter laat piloten Lufthansa dinsdag en woensdag staken

Lufthansa probeerde de stakingen te voorkomen maar de rechter wees het verzoek af. Lufthansa gaat in beroep tegen het vonnis.

Verschillende balies van Lufthansa op de luchthaven van München zijn gesloten vanwege de staking.
Verschillende balies van Lufthansa op de luchthaven van München zijn gesloten vanwege de staking. Foto: Michael Dalder / Reuters

De rechter in de Duitse stad München heeft maandag het verzoek van Lufthansa afgewezen om de piloten te verbieden dinsdag en woensdag het werk neer te leggen. Dat maakte persbureau Reuters bekend op basis van een verklaring van de pilotenvakbond. De piloten kunnen de komende dagen dus weer staken waardoor er zo’n 1.700 vluchten zullen worden geannuleerd. Lufthansa heeft laten weten tegen het vonnis in beroep te gaan.

Op dinsdag gaat het vooral om korteafstandsvluchten, woensdag treft de staking met name langeafstandsvluchten. Vorige week staakten de piloten ook al vier dagen waardoor in totaal 2.800 vluchten werden geschrapt.

Conflict

De piloten zijn al jaren in conflict met de luchtvaartmaatschappij over onder andere hun salaris. De piloten willen met met terugwerkende kracht vanaf 2012 een gemiddelde loonsverhoging van 3,7 procent. Lufthansa vindt dat teveel. Vrijdag deed de luchtvaartmaatschappij de piloten een aanbod om het salaris met 4,4 procent vanaf heden te verhogen en een eenmalige bonus van 1,8 maandsalaris uit te keren. De pilotenvakbond heeft dit voorstel diezelfde avond nog verworpen.

Door de staking zijn vorige week zo’n 350.000 passagiers getroffen. Volgens Lufthansa kost elke dag dat er wordt gestaakt de luchtvaartmaatschappij zo’n 10 miljoen euro.