Paul Nuttall nieuwe leider rechts-populistische Britse UKIP

Paul Nuttall volgt Dianne James op, die vorige maand na achttien dagen het leiderschap van de rechts-populistische partij neerlegde.

Paul Nuttall komt vanochtend aan bij de UKIP-bijeenkomst.
Paul Nuttall komt vanochtend aan bij de UKIP-bijeenkomst. Foto Toby Melville / Reuters

Paul Nuttall is gekozen als de nieuwe politiek leider van de Britse United Kingdom Independence Party (UKIP), zo maakte de partij maandag bekend via een Facebook-livestream. De 39-jarige Nuttall wordt de opvolger van Diane James, die begin oktober na achttien dagen opstapte omdat ze zich niet gesteund voelde door de andere partijleden.

Sindsdien werd de partij tijdelijk geleid door Nigel Farage, die jarenlang het gezicht van de partij was maar begin juli zijn vertrek aankondigde. Nadat een meerderheid van de Britse bevolking een week eerder voor een vertrek uit de Europese Unie stemde, vond Farage dat zijn werk voor UKIP erop zat.

De oud-leider prees maandag op de partijbijeenkomst wat UKIP afgelopen jaren bereikt heeft, met als kers op de taart de overwinning bij het Brexit-referendum. Ook beweerde Farage dat die zege een rol heeft gespeeld bij de verkiezingsoverwinning van Donald Trump in de Verenigde Staten.

Lees ook: De vraag is wie UKIP nog serieus neemt

Voormalig vice-voorzitter

Nuttall was voorheen vice-voorzitter van UKIP en is voor de partij lid van het Europees Parlement. Als leider staat Nuttall voor de taak UKIP te verenigen. Begin oktober brak een vechtpartij uit tussen Europarlementariër en toenmalig kandidaat-partijleider Steven Woolfe en partijgenoot Mike Hookem, waarna Woolfe naar het ziekenhuis werd gebracht. Woolfe verliet niet veel later de partij. Ook veel andere UKIP-aanhangers ruilden de partij de afgelopen maanden in de nasleep van het Brexit-referendum in voor de Conservatieven.

Nutall bedankte aanwezigen maandag voor het feit dat het gros van de partijleden voor hem als leider gestemd hadden. Hij zei direct werk te zullen maken van het “samenstellen van een team met talenten uit alle vleugels van de partij”.

UKIP werd in 1993 opgericht en voert een eurosceptische, Brits-nationalistische en liberale economische koers. De partij is met slechts één parlementariër vertegenwoordigd in het Britse Lagerhuis, maar heeft wel twintig vertegenwoordigers in het Europees Parlement.