Partij voor de Dieren weer zonder lijstverbinding

Het ontbreken van een lijstverbinding kostte de Partij voor de Dieren in 2012 een derde Kamerzetel. Maar het partijcongres in Doorn kon het zondag niet eens worden over zo’n verbinding met een andere partij voor de verkiezingen van volgend jaar maart. Eerst blokkeerde het partijbestuur een ledenvoorstel voor een verbond met de Piratenpartij. Daarna stemden de leden het bestuursvoorstel weg voor een verbinding met 50Plus.

Nu staat de PvdD dus alleen als straks de restzetels worden verdeeld. Want andere logische partners zijn al bezet. Zo heeft GroenLinks een lijstverbinding met PvdA en SP.

Waarom het bestuur van de Partij voor de Dieren de Piratenpartij afwees? Het bestuur acht de kans dat die partij de kiesdrempel haalt, nihil. En dan zijn er ook geen restzetels te verdelen.

De voorgestelde verbinding met 50Plus was een initiatief van voorzitter Jan Nagel van die partij. Dat ze allebei in 2014 nog een motie tegen lijstverbindingen steunden, telde niet. Nood breekt wet, aldus PvdD-secretaris Elze Boshart. Moeten we dan de kans op een extra zetel laten liggen?

Een meerderheid vond van wel. De kiezer zou de uitgangspunten van 50Plus en de PvdD kunnen verwarren. En dan was er nog de rol van Henk Krol bij verduisteringspraktijken. „Dan maar een zetel minder.” (NRC)