Blok wil onzuinige kantoren na 2023 laten slopen

Duurzaamheid Alle Nederlandse kantoren moeten over 7 jaar energielabel C hebben. Anders gaan ze dicht, zegt minister Stef Blok.

Uitzicht vanaf de Amstel op de kantoren van onder meer Delta Lloyd en Philips bij station Amsterdam Amstel.
Uitzicht vanaf de Amstel op de kantoren van onder meer Delta Lloyd en Philips bij station Amsterdam Amstel. Foto iStock

Alle circa 67.000 kantoorpanden in Nederland moeten in 2023 zo goed geïsoleerd zijn dat ze een energielabel C krijgen. Anders moeten ze de sluiten. Met die verplichting wil Stef Blok de minister van Wonen en Rijksdienst (VVD) een jaarlijkse energiebesparing 8 petajoule realiseren. Ter indicatie: per jaar gebruikt heel Nederland 3.000 petajoule

Het gaat de eigenaren van kantoren in totaal naar schatting 860 miljoen euro kosten. Die investering moeten ze binnen 3 tot 6,5 jaar terug kunnen verdienen, denkt Blok. Hij maakte zijn plannen maandag bekend in een brief aan de Tweede Kamer.

Blok baseert zich op een rapport van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Er geldt een uitzondering voor kleine kantoren (onder de honderd vierkante meter) en rijksmonumenten die als kantoorpand gebruikt worden. Op dit moment heeft ongeveer 40 procent van de kantoren energielabel D of lager. Om label C te halen moeten de meeste eigenaren relatief kleine investeringen doen, zoals de aanleg van zuinige verlichting.

Bij panden met energielabel G zullen er beter isolerende daken, spouwmuren en rendementsglas moeten komen. De kosten voor betere isolatie kunnen oplopen tot 57 euro per vierkante meter, volgens het EIB.

Goedkope panden

Blok verwacht dat de investeringen worden terugverdiend met hogere huren, in combinatie met lagere energielasten voor de huurder. De zakelijke tak van de Nederlandse Vereniging van Makelaars, NVM Business, maakt zich zorgen over de ‘kansarme’ kantoorpanden die nu al niet opgeknapt worden omdat er te weinig animo van huurders is. Dat zijn vooral panden buiten de Randstad waar de markt nu al niet erg goed is.

Eigenaren zullen die kosten niet terugverdienen en de panden uiteindelijk laten slopen. „Jammer, want er is ook vraag naar goedkope verouderde panden. Daar zitten nu huurders die niet veel te besteden hebben, zoals bijvoorbeeld stichtingen”, aldus Marco Kreuger van NVM Business.

„Er moet meer hoogwaardig vastgoed bij komen, maar dat mag niet met een schok-effect gepaard gaan”, zegt Kreuger. Als deze verplichting doorgaat, zou er volgens de NVM een knelpuntenregeling moeten zijn, in de vorm van extra subsidie of wat meer tijd voor aanpassingen. „Dit is een ontwikkeling die zacht moet landen, niet hard moet crashen.” De NVM zou de maatregel liefst beperkt zien tot grotere panden, vanaf 500 m2.

De totale leegstand van kantoorpanden zal door de maatregel groeien met 0,9 procent, is de verwachting. Volgens Kreuger zou de berekening waarop minister Blok zich baseert aan de optimistische kant kunnen zijn. „Het is erg moeilijk van tevoren in te schatten hoeveel panden incourant worden.” Blok zint ook op maatregelen om winkels en fabrieken te dwingen hun panden beter te isoleren.