Online winkelen in Europa wordt eenvoudiger en goedkoper

De EU wil de Europese internethandel een extra impuls geven door het inperken van geoblocking.

Foto: Lex van Lieshout / ANP.

De EU-ministers van Economische Zaken willen het zogenoemde geoblocking inperken ter bevordering van de e-commerce binnen de EU. Dat hebben ze maandag in Brussel afgesproken, blijkt uit de verklaring van de Europese Commissie.

Door het inperken van geoblocking worden buitenlandse webwinkels uit andere Europese landen voor ons beschikbaar. Op deze manier wil de EU een impuls geven aan de Europese internethandel, zodat consumenten makkelijk en goedkoop over de grens kunnen winkelen. Dat geldt vooral voor modewebwinkels en autoverhuursites. Ondernemers en consumenten hoeven geen hoge verzendkosten meer te betalen.

Gevolgen

Financiële of sociale diensten blijven voorlopig nog buiten beschouwing. Ook zijn er nog geen concrete afspraken gemaakt over het vrij streamen van mediadiensten; nationale televisieprogramma’s blijven afgeschermd voor buitenlandse internetgebruikers wanneer de makers dat willen.

Dit betekent niet dat het aantal webwinkels zal toenemen. Ondernemers zijn niet verplicht in andere landen te leveren waar eventueel andere handelsvoorwaarden kunnen gelden. Wel moeten zij duidelijk op hun website vermelden in welke landen ze actief zijn.

Overeenstemming 2017

De Slowaakse minister Peter Ziga, voorzitter bij de onderhandelingen, verwacht dat de internethandel door de nieuwe regels flink zal toenemen. Hij hoopt dat er in 2017 een overeenstemming kan worden bereikt over de nieuwe wet. EU-commissaris Andrus Ansip (Digitale Markt) pleit ervoor geoblocking nog meer te kunnen tegengaan:

“We moeten mikken op driedubbele winst voor de Europese consument in 2017: geen onrechtvaardige geoblocking, geen roamingkosten en volledige toegang tot films, muziek en e-boeken waar men thuis op geabonneerd is als men reist door de EU.”