Omzet auto-importeurs loopt terug

Door het verdwijnen van gunstige bijtellingsregels, zijn er in het derde kwartaal een stuk minder auto’s voor de zakelijke markt verkocht.

De omzet in de autobranche is in het derde kwartaal gestagneerd.
De omzet in de autobranche is in het derde kwartaal gestagneerd. Foto ANP.

Voor het eerst in zes kwartalen is de omzet van importeurs van nieuwe personenauto’s afgenomen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag. Door het verdwijnen van gunstige bijtellingsregels, zijn er in het derde kwartaal een stuk minder auto’s voor de zakelijke markt verkocht.

De omzetdaling bedroeg 9 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Toen werden er dan ook bijzonder veel auto’s voor de zakelijke markt verkocht: importeurs kochten nog snel in voordat de bijtellingsregels per 1 januari 2016 veranderden.

Motorbranche sterkste groei

Door het teruglopen van de zakelijke autoverkoop is de omzet in de gehele auto- en motorsector de afgelopen drie maanden nagenoeg gestagneerd. Waar sinds halverwege 2015 de omzetgroei elk kwartaal steevast boven de 5 procent uitkwam, bedroeg deze nu slechts 1 procent.

In de andere branches nam de verkoop toe, al was de groei daar ook minder sterk dan in het kwartaal ervoor. De motorbranche maakte met 8 procent de sterkste omzetgroei door.