OESO: landen moeten economie meer stimuleren

Omdat de rente momenteel zo laag is, biedt dat volgens de OESO de ruimte voor investeringen in onderwijs, onderzoek en infrastructuur.

Archiefbeeld van een exemplaar van het door het Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) opgesteld landenrapport over Nederland. Niet het rapport dat maandag is uitgekomen.
Archiefbeeld van een exemplaar van het door het Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) opgesteld landenrapport over Nederland. Niet het rapport dat maandag is uitgekomen. Foto ANP.

Volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) moeten overheden wereldwijd meer actie ondernemen om de eigen economie te stimuleren. Dat stelt de organisatie in zijn maandag gepubliceerde Economic Outlook, het halfjaarlijkse rapport over de staat van de wereldeconomie.

Omdat de rente momenteel zo laag is, biedt dat volgens de OESO de ruimte voor investeringen in onderwijs, onderzoek en infrastructuur. De denktank stelt dat de economische groei al vijf jaar op een laag punt blijft steken. Door dit soort investeringen te doen, kan de groei van de wereldeconomie volgens hen oplopen tot 3,5 procent per jaar, tegenover tegen de 3 procent de afgelopen jaren.

Tegen protectionisme

Met 3 procent groei bevindt de wereldeconomie zich op een kritiek punt: als de groei daaronder zakt, leidt dat volgens de economen van OESO tot een achteruitgang van de koopkracht per hoofd van de bevolking. Dit heeft te maken met de groei van de wereldbevolking.

De OESO waarschuwde verder voor protectionistische neigingen die sommige landen hebben. Zo wil de aanstaande president van de Verenigde Staten Donald Trump het handelsverdrag TPP - dat de handelsbetrekkingen regelt tussen de VS en verschillende Aziatische landen - afschaffen. Volgens de economische instelling heeft protectionisme meer nadelen dan voordelen.

Wel is de OESO te spreken over Trumps plannen om in de infrastructuur te investeren. Mochten deze investeringen daadwerkelijk doorgaan, dan voorspelt de organisatie volgend jaar 0,4 procentpunt extra groei en het dubbele in 2018. Voor Nederland voorziet de denktank een economische groei van 2 procent in 2017.