Minder geld, beter luisteren, en een NPO-ombudsman

Mediabegroting 2017 Vandaag praat de Kamer over de Mediabegroting. De NPO komt met plannen om meer burgers te horen. Dekker wil een ombudsman.

Staatssecretaris Sander Dekker (Media, VVD) in juni in de Tweede Kamer.
Staatssecretaris Sander Dekker (Media, VVD) in juni in de Tweede Kamer. Foto ANP

Wat gaat er volgend jaar met de publieke omroep gebeuren? Vandaag praat de Tweede Kamer met staatssecretaris Dekker (Media, VVD) over de Mediabegroting 2017, de laatste van dit kabinet.

Onze mediaredactie volgt het debat. Volg de ontwikkelingen via Twitter.

De publieke omroep heeft in ieder geval wederom minder geld te besteden. De totale mediabegroting, zoals Dekker die vorige week naar de kamer stuurde, bedraagt 966 miljoen euro (51 miljoen minder dan dit jaar). Het leeuwendeel hiervan gaat naar de Nederlandse Publieke Omroep (NPO): 809 miljoen (15 miljoen minder). De regionale omroepen krijgen 142 miljoen (17 miljoen minder).

Dit is de laatste van een oplopende reeks bezuinigingen van de twee kabinetten-Rutte. Volgens Dekkers planning gaat de begroting vanaf 2018 weer langzaam stijgen. Maar ja, straks zit er een ander kabinet. De nieuwe NPO-bestuursvoorzitter Shula Rijxman vroeg vlak voor haar aantreden op 1 september alvast 50 miljoen euro extra. Dekker zei nee.

In de begeleidende brief bij zijn begroting kondigt Dekker aan dat er 1 januari een NPO-ombudsman aantreedt, die over alle journalistieke programma’s van alle publieke omroepen gaat oordelen, en die zo nodig „dringend kan verzoeken” om een rectificatie.

Dit schoot vorige week verkeerd bij het Genootschap van Hoofdredacteuren (voorzitter: Marcel Gelauff van NOS Nieuws). Het zou een aantasting van de redactionele onafhankelijkheid zijn. De hoofdredacteuren roepen de Kamer op zich tegen het plan te verzetten.

Het plan-Rijxman

Vandaag zal het ongetwijfeld ook gaan over het plan van NPO-baas Rijxman om alle groepen in Nederland te bereiken. Na de overwinning van Trump kondigde ze dit al aan. Vrijdag kwam ze met iets meer invulling.

Meest concreet is het nieuwe tv-programma Uit Europa. Rijxman: „waarin we buiten Nederland op zoek gaan naar ‘de ontevreden burger’.” Programmamaker Danny Ghosen gaat op zoek naar de niet-stemmende burger. Verder komen er Townhallmeetings: een discussieprogramma op locatie waarin de mensen in het land aan het woord komen.

De NPO gaat vooral zichzelf onderzoeken. Er komen publiekspanels, een kwaliteitsonderzoek, een Analyse Informatieaanbod, en een Werkgroep Actualiteit. Ook kunnen burgers op de NPO-site hun mening gaan geven, in de hoek ‘Plek voor Gesprek’.