Merwedebrug volgende week weer open voor vrachtverkeer

De brug zal ‘s nachts nog wel een aantal keer gesloten zijn vanwege onderhoud.

Verkeer op de Merwedebrug bij de A27.
Verkeer op de Merwedebrug bij de A27. Foto: Remko de Waal / ANP

De Merwedebrug wordt in de loop van volgende week weer toegankelijk voor vrachtverkeer en bussen. Dat heeft minister Melanie Schultz van Haegen (VVD, Infrastructuur en Milieu) maandag laten weten aan de Tweede Kamer. De brug zal ‘s nachts nog wel een aantal keer gesloten zijn vanwege onderhoud.

De brug op de A27 bij Gorinchem is sinds 11 oktober gesloten voor vrachtverkeer, nadat haarscheurtjes in de draagconstructie werden ontdekt. Vermoedelijk zijn de haarscheurtjes tekenen van overbelasting. De brug werd hierop verboden terrein voor alle voertuigen zwaarder dan 3,5 ton.

Lees ook: Dichte brug is ‘een drama’ voor truckers.

Op zaterdag 22 oktober werd begonnen met de reparaties aan de brug, door op zwakke plekken staalplaten aan te brengen. Als 24 zwakke plekken zijn verstevigd, mag de brug weer worden geopend voor alle voertuigen. Volgens minister Schultz zal dit dus in de loop van volgende week het geval zijn.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu ontving bijna twee miljoen euro aan schadeclaims van transportbedrijven vanwege het sluiten van de Merwedebrug. De transportsector schatte de schade door het omrijden eerder op een half miljoen euro per dag.