Kim bezoekt mythische berg

Foto KCNA/Reuters

Vreugde alom als de ‘Geliefde Maarschalk’ Kim Jong-un de Noord-Koreaanse regio Samjiyon bezoekt. Zoals altijd bij de nauwkeurig gechoreografeerde beelden van Kim is de jonge leider het middelpunt van een uitzinnige menigte mensen, die alleen al bij de aanblik van Kim hun tranen niet kunnen bedwingen. Kim is in Samjiyon ter ere van zijn vader Kim Jong-il, die hier volgens de officiële Noord-Koreaanse mythologie op de berg Paektusan ter wereld zou zijn gekomen. Bij zijn geboorte verschenen een nieuwe ster en een dubbele regenboog aan de hemel. Mooi verhaal, maar in werkelijkheid werd Kim Jong-il in het dorp Vjatskoje in Siberië geboren in een kamp van het Rode Leger, waar zijn vader Kim Il-sung destijds gelegerd was. Analisten denken dat Kim Jong-un Samjiyon aandoet om de gemoederen klaar te stomen voor de herdenking van zijn vader, die volgende maand vijf jaar geleden is overleden.