Jacques Monasch komt met eigen politieke partij

Oud-PvdA-Kamerlid schrijft in een aankondiging op Facebook dat het tijd is voor “een doorbraak in de Nederlandse politiek”.

Monasch onlangs tijdens een debat in de Tweede Kamer.
Monasch onlangs tijdens een debat in de Tweede Kamer. Foto ANP / Bart Maat

Tweede Kamerlid Jacques Monasch, die onlangs uit de PvdA-fractie stapte vanwege onvrede over de koers van de partij, begint een eigen politieke partij: Nieuwe Wegen. Hij presenteerde haar maandagmiddag op een persbijeenkomst in Den Haag.

Monasch zei dat het tijd is voor “een doorbraak in de Nederlandse politiek”. Op Facebook schreef hij maandag:

“Nederland is klaar met het wegkijken van links bij integratie- en immigratieproblemen; Nederland wil vaste banen in plaats van de losse baantjes en flexcontracten die rechts bepleit; Nederland is het discrimineren van hardwerkende nieuwkomers meer dan zat; Nederland heeft genoeg van het buitensluiten van de burger, zelfs na referenda, door de gevestigde politiek.”

Nieuwe Wegen wordt volgens Monasch een partij “die economisch sociaal is, de menselijke maat centraal stelt en grenzen stelt aan immigratie, illegaliteit en de inbreuk op onze normen en waarden”. Hij hoopt met zijn nieuwe partij “twintig tot dertig” zetels te halen bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Dat is volgens hem geen zelfoverschatting, maar een kwestie van “geloof in het eigen verhaal en ambitie”.

De partij - in Monasch’ woorden “een beweging” - presenteert eind januari haar kandidatenlijst. Hij zei tegen de aanwezigen dat zij dan “geen bekende Nederlanders” moeten verwachten, maar “mensen die met de poten in de modder staan”. Het programma van Nieuwe Wegen zal worden vastgesteld door input van mensen (leden en niet-leden) uit de samenleving “die zeggen dat het anders moet”, niet “in achterkamertjes” door “oud-politici die al dertig jaar niet meer hier rondlopen”.

Onenigheid met bestuur over verkiezing

Monasch wilde aanvankelijk meedoen aan de lijsttrekkersverkiezing bij de PvdA, maar trok zich op het laatste moment terug omdat het partijbestuur niet wilde meegaan in bepaalde voorwaarden die Monasch aan zijn deelname stelde. Zo vond Monasch dat de gekozen lijsttrekker nog invloed moest kunnen uitoefenen op het verkiezingsprogramma, terwijl de regel is dat dit bij de PvdA door de leden wordt vastgesteld op het congres. De naam Nieuwe Wegen is gelijk aan het manifest dat Monasch als kandidaat-lijsttrekker over de gang van zaken binnen de PvdA schreef.

Door de terugtrekking van Monasch bleven twee kandidaten voor het PvdA-leiderschap over: huidig partijleider Diederik Samsom en vicepremier Lodewijk Asscher. Op 9 december wordt bekend wie de lijsttrekkersverkiezing heeft gewonnen.

Binnen de PvdA-fractie gold Monasch al langer als dissident. Eén van zijn redenen om uit de partij te stappen was de opstelling van de PvdA inzake het Oekraïne-referendum. Monasch vindt dat het kabinet het verdrag niet alsnog mag ratificeren en steunde in een Kamerdebat over het onderwerp een motie van wantrouwen van Kamerlid Bontes tegen het kabinet.