Opinie

Iedereen aan de drone. Nu nog even leren vliegen

Een drone is een perfect cadeau voor (volwassen) kinderen die alles al hebben. Vandaar dat op afstand bestuurbare vliegtuigen en ‘multicopters’ de verkooptoppers zijn op Black Friday, Cyber Monday, Sinterklaas en Kerstmis. Van alle verkochte drones, wereldwijd 4,3 miljoen in 2015, wordt bijna de helft in december verkocht.

Een van de redenen dat er zoveel drones verkocht worden, is dat er zoveel uit de lucht vallen. Laatst griste ik de afstandsbediening van de multicopter van mijn neefje uit handen. Even proberen. Hij zag een half jaar zakgeld opstijgen en in de verte verdwijnen. Gelukkig was mijn neefje behendig genoeg om zijn drone met een backflip te bevrijden van het dak van de buurman. Tip voor Sinterklaas: geef bij de drone meteen een vliegcursus cadeau.

De verkoop van drones verdubbelt dit jaar. Al die nieuwe amateurs in het luchtruim leveren problemen op. De EU gaf afgelopen maand een voorzetje voor Europese regels voor dronegebruik. Die verschillen nu nog per land. Zo mag je in Nederland niet hoger vliegen dan 120 meter. In Italië en Frankrijk is de maximale vlieghoogte 150 meter, in België maar 90. Die verschillen maken het voor fabrikanten lastig om vooraf beperkingen in te bouwen.

Professionele drones voor luchtfotografie of inspectie zijn streng gereguleerd. Onder de vier kilo (minidrone) en een kilo (microdrone) gelden sinds juli echter minder zware vergunningen.

De vijf leukste drones voor je verlanglijstje
(van goedkoop naar duur)

De meest verkochte drones zijn de lichtgewichten, die nog altijd veel pijn doen als ze op je hoofd vallen. De EU wil deze hobbydrones vanaf 250 gram laten registreren.

Bestuurders van onbemande vliegende objecten denken vaak dat ze boven de wet leven. Al mag het niet, toch hangen er nog drones rond bij vliegvelden, bespieden ze de buurvrouw, vallen dieren lastig, smokkelen drugs of kijken je pincode af bij de betaalautomaat.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding is bang voor vliegende bommen. Deze angst staat lijnrecht tegenover optimistische verhalen over de zwevende robotbrigade van de toekomst. Zweefvlieg-drones moeten zo lang in de lucht blijven dat ze de wereld maandenlang van draadloos internet kunnen voorzien (Facebooks Aquila-project. Wat lager bij de grond kunnen drones zelfstandig pakketjes vervoeren. Amazon dagdroomt al hardop over bezorging met ‘Prime Air’.


Deze autonoom vliegende drones zijn verboden – je moet je toestel altijd in zicht houden en zelf kunnen ingrijpen. Dus is de follow me-functie die je op veel drones vindt, eigenlijk ook niet toegestaan – alleen als ie voor je neus blijft vliegen. Jammer, want de meeste drones vliegen zelf beter dan hun baasjes.

De wetgeving loopt als altijd achter op de technologie. Maar als Sinterklaas verstandig is, vraagt hij nu alvast een vergunning aan voor vliegende robots die zijn cadeautjes in de schoorsteen kunnen mikken.