Het tragische verhaal van een bowlinglegende

Op 1 juli 1982 was Glenn Allison de eerste die het magische aantal van 900 punten gooide. Zijn record werd echter nooit erkend.

Mister 900, de 86 jaar oude Glenn Allison.
Mister 900, de 86 jaar oude Glenn Allison. Foto: screenshot ABC News

Mister 900, zo wordt hij nog steeds door iedereen genoemd. Overal waar hij komt wordt de nu 86 jaar oude Glenn Allison namelijk herinnerd aan wat er gebeurde op 1 juli 1982. Die dag was hij de eerste bowler die het magische aantal van 900 punten -36 strikes achter elkaar- gooide. Het probleem? Hij kreeg nooit erkenning van de Amerikaanse bowlingfederatie.

Bijna 35 jaar na dato vertelt hij aan de Amerikaanse zender ABC News wat er die dag gebeurde:

Klik op de voorgaande link als de video niet zichtbaar is.

In 1982 was Allison al een gelauwerde bowler: hij was sinds 1956 professioneel bowler en had vele titels achter zijn naam. In 1979 werd hij zelfs opgenomen in de Amerikaanse Bowling Hall of Fame. Toch had hij ook zelf niet kunnen vermoeden wat er die avond in zijn favoriete bowlinghal, La Habra 300 Bowl in Californië, zou gebeuren. Hij weet het nog precies:

“Na zes of zeven frames dacht ik: ik ga 300 punten gooien.”

In zijn tweede game bleef Allison echter strikes gooien en hij kwam al gauw op 600 punten. Langzaam verzamelde zich een groep mensen om hem heen. Volgens Dennis Curley, destijds teamgenoot van Allison, stond de bowlinghal op zijn kop:

“Elke keer als hij een bal pakte, hield iedereen op met spelen. Sommigen belden vrienden op en vroegen hen te komen kijken. Het was zenuwslopend.”

Met zijn laatste strike schreef Allison geschiedenis. Het onmogelijk geachte aantal van 900 punten was gegooid - iets wat daarna slechts 25 mensen lukte. Een delegatie van het Amerikaanse Congres voor het Bowlen was onderweg om het record definitief vast te leggen. Lees hier wat er toen gebeurde: