In beeld

Havana rouwt, Miami juicht om dood Castro

Terwijl in de Cubaanse hoofdstad Havana een massale herdenkingsbijeenkomst wordt voorbereid, vieren de Cubaanse migranten in Miami feest na het overlijden van Fidel Castro.
Een coco-taxi rijdt langs een Cubaanse vlag halfstok in Havana.
Reuters
Het was doodstil in de straten van Havana, nadat president Rául Castro vrijdagavond de dood van zijn broer, de 90-jarige Fidel Castro, bekend had gemaakt op de Cubaanse staatstelevisie.
AFP / Pedro Pardo
Veel Cubanen zitten met ongeloof. "We zijn al jaren voorbereid op zijn overlijden, maar als dan het moment is aangebroken schrik je enorm. Hij had iets onsterfelijks, hij was er altijd, en dat gaf ook een grote rust”, zegt Eliana Lopez, een hotelreceptioniste.
AFP / Yamil Lage
Castro mag een controversiële leider zijn, die de vrijheid beknotte, de democratie vernietigde en politieke tegenstanders uitschakelde, in Cuba overheerst nu verdriet en bewondering.
AP / Enric Marti
Negen dagen van officiële rouw zijn er afgekondigd. De ceremonie culmineert in een groots afscheidsritueel en het verspreiden van Castro’s as rondom Cuba’s tweede grote stad Santiago de Cuba op 4 december.
Reuters / Carlos Barria
Op zo'n 400 kilometer verderop is de sfeer compleet anders. In Miami, in de Amerikaanse staat Florida, wordt na de bekendmaking van de dood van Castro uitbundig feest gevierd.
AP / Wilfredo Lee
In Miami vestigden zich veel Cubanen die hun land de afgelopen decennia ontvluchtten voor het bewind van Castro of uit economische motieven.
Reuters / Javier Galeano
Veel Cubanen in Miami behoren tot de felste critici van Castro’s Cuba en keerden zich de afgelopen jaren eveneens tegen de toenadering tussen de Verenigde Staten en Cuba.
AP / Wilfredo Lee
De reacties van Obama en Trump op Castro’s dood konden bijna niet meer van elkaar verschillen. Enkele uren na het nieuws stak Obama "een hand van vriendschap" uit naar het Cubaanse volk. Trump tweette juichend "Fidel Castro is dood!" en volgde later met een verklaring waarin hij Castro een "brute dictator" noemt.
AFP / Rhona Wise
Niet de dood van Castro, maar de komst van Trump lijkt zo bezien van grotere invloed op het eiland. Het proces van verdere economische openstelling van Cuba lijkt niet te stoppen. Terwijl Trump de Amerikaanse-Cubaanse toenadering onder Obama in twijfel trekt.
Joe Raedle / Getty Images / AFP