export van toneel

Steeds meer Nederlandse stukken ook uitgevoerd in het buitenland

Vanavond, 29 november, gaat in de Slowaakse hoofdstad Bratislava Oude Meesters van Ger Thijs in première, als Starí Majstri. Het toneelstuk gaat over twee broers, de laatste telgen van een beroemd toneelgeslacht, die elkaar haten. Maar omdat ze bijna geen aanbiedingen meer krijgen, worden ze gedwongen in te gaan op het voorstel van een producent om samen te spelen. Eerder werd Oude Meesters opgevoerd in Rome. En Thijs’ De Kus werd gespeeld in Polen, Tsjechië en de VS. Daarmee maken de stukken van Ger Thijs deel uit van een steeds langere rij Nederlandse toneelstukken die worden uitgevoerd in het buitenland. Zo wordt Het Diner van Kees Prins en Herman Koch volgend jaar uitgevoerd in Istanbul en Athene, nadat het dit jaar al werd gespeeld in Tsjechië. Volmaakt geluk van Charles den Tex en Peter de Baan werd gespeeld in Polen, Aan het eind van de aspergetijd van Frank Houtappels in Rome, België en Duitsland, De Potvis, ook van Houtappels, in Praag. (NRC)