Ex-PvdA’er Monasch gaat met nieuwe beweging permanent ideeën opzuigen

Maandag presenteerde Monasch de partij Nieuwe Wegen. Of liever ‘een beweging’.

Het uit de PvdA gestapte Tweede Kamerlid Jacques Monasch (M) tijdens de presentatie van zijn eigen partij Nieuwe Wegen.
Het uit de PvdA gestapte Tweede Kamerlid Jacques Monasch (M) tijdens de presentatie van zijn eigen partij Nieuwe Wegen. Foto Bas Czerwinski/ANP

„Twintig tot dertig zetels”. Op zoveel steun rekent Jacques Monasch, die onlangs uit onvrede opstapte uit de PvdA, bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart. En nee, dat is geen zelfoverschatting, maar „ambitie en geloof in het verhaal” van zijn nieuwe partij: Nieuwe Wegen.

Maandag presenteerde Monasch de partij. Of liever ‘een beweging’. Onderscheid tussen leden en niet-leden is bij Nieuwe Wegen daarom „irrelevant”; iedereen mag meedoen en –denken, online of tijdens de debatten die Monasch wil gaan houden. Aan „saaie congressen” doet Nieuwe Wegen niet. „Politiek ligt op straat”, zei Monasch. En: „Ideeën moet je permanent opzuigen.”

Monasch stapte begin deze maand uit de PvdA-fractie: De breuk die iedereen zag komen

Een programma is er nog niet, het gaat hem er vooral om „dat mensen in de samenleving weer meedoen, mensen die een verhaal hebben”. Monasch, die sinds 2010 in de Tweede Kamer zit, wil zich „vólksvertegenwoordiger” voelen.

Daarom had hij bij de presentatie van de beweging zes ‘gewone’ mensen op een barkruk achter zich zitten; „een doorsnee” van de vele steunbetuigers die zich volgens Monasch bij hem hebben gemeld, onder wie iemand uit de zorg en een echtpaar met een winkel in woonaccessoires. Zij moeten vooral niet worden gezien als kandidaat-Kamerleden, maar als diegenen „die met de poten in de modder staan”.

Grondbeginselen heeft Nieuwe Wegen al wel. De beweging wil een land met een „sociale economie, waar de menselijke maat centraal staat, en dat grenzen stelt aan immigratie en optreedt tegen de inbreuk op onze normen en waarden”.

Lees het opinieartikel van Jacques Monasch toen hij nog PvdA-lijsttrekker wilde worden: ‘Arrogant links snapt kiezer niet’