‘Ergste beschadiging Groot Barrièrerif ooit geconstateerd’

Onder invloed van weerfenomeen El Niño en klimaatverandering trad dit jaar zware verbleking op.

Foto Australian Research Council Centre of Excellence for Coral Reef Studies / Greg Torda /

Het Groot Barrièrerif voor de noordoostelijke kust van Australië is in 2016 zwaarder beschadigd dan ooit, blijkt uit een studie van het ARC Centre of Excellence for Coral Reef Studies van de Australische James Cook Universiteit.

Het grootste koraalrif ter wereld kreeg het afgelopen jaar te maken met zware verbleking. Verbleking treedt op als de watertemperaturen voor lange tijd sterk stijgen. Onder invloed van weerfenomeen El Niño en klimaatverandering werd in de maanden februari, maart en april de hoogste oppervlaktetemperatuur ooit gemeten rond het rif. De temperatuur lag tenminste één graad hoger dan het maandelijks gemiddelde. “Het koraal is gekookt”, verklaarde hoofd van de studie Terry Hughes maandag tegen de BBC.

Eerder dit jaar gaf het ARC Centre of Excellence for Coral Reef Studies deze vergelijking vrij:

Lees ook: RIP Groot Barrièrerif? Onzin, zeggen boze wetenschappers

De massaverbleking is dit jaar veel erger dan de twee voorgaande keren dat dit fenomeen optrad in 1998 en 2002. In het zwaarst getroffen noordelijk deel van het rif stierf tenminste 67 procent van het koraal af. In het midden gaat het om circa 6 procent sterfte, waar de toestand van het koraal in het zuiden relatief goed is. Volgens Hughes is het zeker dat de gestegen temperatuur te maken heeft met de uitstoot van koolstofdioxide. Hij waarschuwt dat klimaatverandering ervoor kan zorgen dat de massaverbleking binnen twintig jaar jaarlijks zal optreden. Gevreesd wordt ook dat het koraal inmiddels zo kwetsbaar is geworden dat ze steeds minder goed in staat is van de beschadigingen kan herstellen.

Lees ook: Great Barrier Reef sterft – sneller en sneller