Echtste Waddeneiland

Vogeleiland Het waddeneilandje Griend is louter bestemd voor vogels. Twee vogelwachters maakten er een boek over.

Het baken en het vogelwachtershuis op Griend, met ervoor een neergestreken zwerm
Het baken en het vogelwachtershuis op Griend, met ervoor een neergestreken zwerm Foto Hanneke Dallmeijer

Met vijftienduizend stemmen werd het Waddengebied uitverkoren tot het mooiste natuurgebied. Ongetwijfeld is deze mooiste natuur ook de meest gefotografeerde natuur, maar hoe doe je dat, het wad fotograferen? „Op het eerste gezicht is het Waddengebied een nogal monotoon, saai gebied”, zegt fotografe Hanneke Dallmeijer. „Het is een kaal, extreem milieu dat zich niet makkelijk prijsgeeft.”

Hanneke Dallmeijer en Jan Veen waren tussen 1965 en 1972 vogelwachters op Griend, een eiland dat Vlieland- en Terschellingvaarders vanaf de boot kunnen zien liggen. Dallmeijer en Veen hebben hun belevenissen vastgelegd in Griend – eiland voor vogels. Die laatste toevoeging kenmerkt Griend: de mens is er niet welkom, het eiland kent slechts één bestemming: vogeleiland. Vogels ontbreken dan ook niet in het Griendboek. Een van de inspiratiebronnen voor Dallmeijer is vogelfotograaf Jan van de Kam, van wie recent het vogelfotoboek Reisvogels verscheen, gemaakt met trekvogeldeskundige Theunis Piersma. Van de Kam was een van de fotopioniers op het wad. Volgens Dallmeijer geven de zwermen steltlopers aan een foto diepte en beweging. Bovendien: „Ze komen uit Groenland, IJsland en Siberië. Zo is dit nietige stipje op het wad verbonden met plekken duizenden kilometers verderop.”

Hanneke Dallmeijer en Jan Veen: Griend – eiland voor vogels. € 37,95.