Syrisch regeringsleger neemt belangrijke wijk Aleppo in, duizenden inwoners vluchten

De inwoners zijn gevlucht voor de opmars van het Syrische leger, dat zondag verschillende wijken in de stad veroverde.

Een tank rijdt zondag 27 november door de straten van Aleppo.
Een tank rijdt zondag 27 november door de straten van Aleppo. Foto AFP

Het Syrische regeringsleger heeft maandag wederom belangrijke delen van Oost-Aleppo veroverd op de rebellen, meldt Reuters. De troepen van president Assad - bijgestaan door het Russische leger en shi’itische milities - zetten daarmee de opmars verder door, waar ze zondag aan begonnen.

Een groot deel van oostelijk Aleppo zou nu in handen zijn van het regeringsleger. Volgens verschillende bronnen heeft het regeringsleger maandag de wijk al-Sakhour ingenomen, al wordt dat door de rebellen ontkend. Mocht het waar zijn, dan is het rebellengebied in Oost-Aleppo in tweeën gesplitst.

Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten beweert dat de rebellen de afgelopen dagen een derde van hun gebied hebben verloren, Rusland spreekt van de helft. Als Assad het volledig onder controle krijgt, betekent dat een grote doorbraak in het Syrisch conflict. Met Aleppo erbij heeft de regering dan de macht over vier grote steden, alsmede het kustgebied.

Duizenden inwoners van Oost-Aleppo zijn inmiddels op de vlucht geslagen. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zijn zo’n vierhonderd mensen gevlucht naar delen van de stad die in handen zijn van het regeringsleger, van waar ze verder naar het westen van de stad gebracht zijn. Honderden anderen vluchtten naar delen van de stad die gecontroleerd worden door Koerdische milities, die zich grotendeels afzijdig houden in het conflict met het Syrische leger, schrijft Reuters.

Lees ook: Assad heeft rebellen in wurggreep

Weken van bombardementen

De opmars van regeringstroepen in Aleppo volgt op weken van bombardementen van het Syrische en Russische leger, die samen strijden tegen de opstandelingen in het land. De overwinningen van het regeringsleger zijn van grote symbolische waarde: één van de drie wijken die ze innamen, Hanano, was de eerste die in 2012 door de rebellen veroverd werd op de troepen van president Assad.

De Verenigde Naties stellen dat tegen de 250.000 mensen in Oost-Aleppo het slachtoffer zijn van de strijd tussen de Syrische regering en de rebellen. In dit deel van de stad zijn grote tekorten aan medicijnen, voedsel en water. In heel Syrië wonen bijna een half miljoen kinderen in belegerd gebied.