Drie VN-medewerkers ontvoerd in Darfur

Het is niet bekend wie er achter de kidnapping in de onrustige Soedanese regio zit.

Logo van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.
Logo van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.

In de onrustige Soedanese regio Darfur hebben gewapende lieden maandag drie medewerkers ontvoerd van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Dat heeft een lokale regeringsmedewerker laten weten aan persbureau Reuters. Het is niet bekend wie er achter de kidnapping zit.

De ontvoerden betreffen twee Nepalezen en een Soedanees. Zij werden meegenomen in Al-Junaynah, in het westen van Darfur. Het is niet bekend waar zij zich nu bevinden of hoe zij het maken.

Volgens de regeringsmedewerker zijn veiligheidsdiensten op zoek naar de VN-medewerkers. Een woordvoerder van de UNHCR wilde tegenover Reuters niet op de berichtgeving reageren.

Conflict

In Darfur woedt al sinds 2003 een bloedig conflict tussen verschillende niet-Arabische stammen die strijden tegen het regeringsleger, waarbij naar schatting zo’n 300.000 mensen zijn omgekomen. Meer dan 2,5 miljoen mensen zijn ontheemd geraakt.

Lees ook: Waarom loopt deze van genocide verdachte president nog vrij rond?

Vanwege het brute optreden van het leger in Darfur vaardigde het Internationaal Strafhof (ICC) in 2009 een internationaal arrestatiebevel uit tegen president Omar al-Bashir. Hij wordt verdacht van oorlogsmisdaden, genocide en misdaden tegen de menselijkheid. In september meldde Amnesty International dat het Soedanese leger chemische wapens zou inzetten in Darfur.

De ligging van Al-Junaynah: