Recensie

Recensie

Drie keer combi’s in de popmuziek

Pop Kleuters leren het al: samen spelen is leuker. Roosbeef doet het met André Manuel, De Kift met Rats on Rafts en Teitur speelt samen met Nico Muhly.

Samenwerken is geliefd onder popmuzikanten. Dat blijkt uit onverwachte combinaties als rapper Danny Brown met atmosferische muzikanten (Purity Ring); Justin Bieber met de trance-dance van Major Lazer; popster Pink met de alternatieve singer-wongwriter Beck.

Vaak is de samenwerking een eenmalig project of tussendoortje. Maar zangeres Roosbeef en cabaretier André Manuel begonnen samen een heel nieuwe band, Tjing Tjing, en gaan op tournee (de laatste voordat Roosbeef zich voor onbepaalde tijd terugtrekt op het Amerikaanse platteland). Hun gezamenlijk album, met de rake titel Bang Zullen Ze Leven, verschijnt deze week. De schreeuwzang van Manuel krijgt hier mooi tegenspel van de frivool over de noten glijdende Roosbeef. De nadruk ligt eerder op de wens om rockmuziek te spelen dan op verbaal vuurwerk. Toch overrompelen ze in ‘Ik Ben Het Weer’ (‘Ik ben code rood’), en ‘Rattenkop’, door zowel woordkeus, de unisono zang, en het droge harken over de gitaar.

Roosbeef zoekt doorgaans naar nieuwe muzikale mogelijkheden, maar paste zich hier aan aan Manuels traditionelere rock-stijl. Daardoor klinken sommige nummers doorsnee. Maar aan hun uitdagende samenzang te horen, zullen de live-optredens spetteren.

Verschillen

Andere samenwerkende artiesten houden meer vast aan de eigen stijl. Zoals De Kift, de schonkige fanfare-band uit Koog aan de Zaan samen met het Rotterdamse Rats on Rafts, die elkaar ontmoetten toen De Kift het 25-jarig jubileum vierde. De muzikanten van Rats on Rafts waren juist 25 geworden. Er zijn meer verschillen: De Kift speelt een Noord-Hollandse versie van weemoedige zigeunermuziek, Rats on Rafts speelt wild galmende postpunk. Op hun gezamenlijke album horen we De Kift in het Nederlands, en Rats on Rafts in het Engels, om en om. Soms breken ze in op elkaars nummer, zoals de onverwachte coupe van De Kift, in het door Rats aangezwengelde ‘Voorbij’. Ze bereiken allebei grote hoogten: Rats on Rafts door hun wilde chaos met daarin hier en daar een glimp van prachtige melodie, zoals in ‘Powder Monkey’, en de van De Kift geleende blazers in ‘Brass Poison Face’. De Kift lijkt gas terug te nemen in bijvoorbeeld ‘Melk En Benzine’, maar laat zich alsnog opfokken door de jongere collega’s tot een aangenaam jakkerend tempo.

Ook Teitur en Nico Muhly werken voor het eerst samen. De zanger uit de Faeröer Eilanden en de Newyorkse modern-klassieke componist lieten zich inspireren door Nederlandse YouTube-filmpjes over geluk. Zo werd de zin ‘I love the smell of my printer in the morning’, de basis van een songtekst. Muhly dirigeerde het Holland Baroque-ensemble, in verstilde instrumentaties met langgerekte, schrijnende strijkers en nu en dan een klavecimbel. De naïef klinkende Teitur past de lange tekstregels soms onhandig in in de muziek, maar de meeste stukken klinken elegant.

Tjing Tjing treedt op: 30/11 Paradiso, Amsterdam; 3/12 Metropool, Hengelo; 4/12 Vera, Groningen.
Rats on Rafts en De Kift: 16/12 Doornoosje, Nijmegen; 22/12 Paradiso Noord, Amsterdam; 13/1 Eurosonic, Groningen.