Distilleerderij Dirkzwager ging failliet door fraude bij Mitra

Nadat huisbank ABN Amro de fraude te weten kwam, besloot de bank een al lopend verzoek om extra geld van het drankenconcern niet te honoreren.

Foto Lex van Lieshout / ANP

Distilleerderij Dirkzwager ging deze zomer failliet door boekhoudfraude bij dochterbedrijf Mitra. Nadat huisbank ABN Amro de fraude te weten kwam, besloot de bank een al lopend verzoek om extra geld van de slijterij niet te honoreren. Niet lang daarna moest de distilleerder faillissement aanvragen.

In het curatorenverslag van het drankconcern wordt gesproken over “materiële boekhoudfraude” bij slijterijketen Mitra. Tegen het Financieel Dagblad (FD) bevestigde curator Ruud Hermsen maandag dat ABN Amro op het moment dat de fraude ontdekt werd, besloot een eerder besproken extra krediet van vier miljoen euro niet te verlenen. Directeur van de failliete destilleerder Cees Dirkzwager zegt, eveneens tegen het FD, dat de fraude te maken heeft met het opblazen van de winst in de boeken.

Familiebedrijf Dirkzwager Groep, opgericht in 1879, ging in juli ten onder door financiële problemen bij slijterijketen Mitra. Dat dochterbedrijf kampte al jaren met dalende verkopen en toegenomen concurrentie. Mitra werd opgericht in 1897 en is met ruim 150 filialen een van de grootste slijterijketens van Nederland. Het bedrijf werd eind juni failliet verklaard, maar eind juli maakte Mitra een doorstart.

Ook andere onderdelen van Dirkzwager maakten een doorstart. Zo werd berenburgmaker Weduwe Joustra overgenomen door Boomsma Distilleerderij in Leeuwarden en kwam distilleerder Cooymans bij bottelarij Avandis terecht.