Deense premier voegt twee partijen toe aan coalitie

Met de benoeming van de ministers wil de Deense premier de basis van zijn minderheidsregering verbreden.

Premier Lars Løkke Rasmussen spreekt op een herdenking in Duitsland.
Premier Lars Løkke Rasmussen spreekt op een herdenking in Duitsland. Foto: Markus Schreiber / AP

De Deense minderheidsregering krijgt er twee partijen bij, zo meldt persbureau Reuters. Premier Lars Løkke Rasmussen voegt de Liberal Alliance en de Conservatieven toe aan zijn centrum-rechtse coalitie om meer tegenwicht te bieden aan de rechts-populistische Deense Volkspartij, die gedoogsteun geeft.

De libertarische partij Liberal Alliance krijgt zes ministersposten, en mag bovendien met partijleider Anders Samuelsen de minister van Buitenlandse Zaken leveren. De Conservatieven krijgen van Rasmussen drie ministersposten toegewezen - ondanks het feit dat ze maar met zes van de 179 zetels in het Deense parlement zitten. Premier Rasmussen presenteerde de nieuwe coalitie maandagochtend aan koningin Margrethe.

De verkiezingen werden in juni 2015 krap gewonnen door Rasmussens liberale partij Venstre. Er werd een minderheidsregering gevormd gevormd werd met de Deense Volkspartij, die daardoor een sterke invloed heeft op het regeringsbeleid.

Het Deense kabinet werd meerdere malen aan het wankelen gebracht - onder meer door Liberal Alliance-leider Samuelsen. Rasmussen hoopt op meer stabiliteit door hem in zijn kabinet op te nemen.